Saksamaa hoiatas Venemaad Scholzi parteile tehtud küberrünnaku tagajärgede eest (1)

Copy
Saksamaa välisminister Annalena Baerbock visiidil Austraalia küberkoostöö keskuses 3. mail 2024. a.
Saksamaa välisminister Annalena Baerbock visiidil Austraalia küberkoostöö keskuses 3. mail 2024. a. Foto: IMAGO / Florian Gaertner / Scanpix

Saksamaa süüdistas täna Venemaa riiklikult toetatud häkkereid Sotsiaaldemokraatliku Partei (SPD) liikmete vastu korraldatud «talumatus» küberrünnakus ning hoiatas, et sellel on tagajärjed.

Välisminister Annalena Baerbocki sõnul lõppes just Saksamaa föderaalvalitsuse uurimine, et selgitada, kes oli 2023. aastal SPD vastu suunatud küberrünnaku taga.

«Täna võime ühemõtteliselt öelda, et saame selle küberrünnaku omistada grupile nimega APT28, mida juhib Venemaa sõjaväeluureteenistus,» rääkis Saksamaa välisminister Austraalias visiidil olles pressikonverentsil.

«Teisisõnu oli see riiklikult toetatud Venemaa küberrünnak Saksamaale ja see on täiesti talumatu ja vastuvõetamatu ning sellel on tagajärjed.»

Rühmitust APT28 on süüdistatud kümnetes küberrünnakutes maailmas.

Baerbock kõneles rünnakust pärast kohtumist Austraalia välisministri Penny Wongiga Austraalia lõunaosas Adelaide'is. Wong ütles, et Austraalia on Saksamaa ministri tõstatatud kübertegevuse küsimuse pärast «sügavalt mures».

Euroopa Liidu arvutiturbele reageerimise üksus CERT-EU märkis eelmisel aastal, et 2023. aasta jaanuaris võeti küberrünnakuga sihikule SPD juht, mille tagajärjeks võis olla andmete paljastamine.

Tagasi üles