Huthid kutsuvad USA Palestiina-meelseid tudengeid Jeemenisse õppima (5)

Copy
Palestiina-meelne protest George Washingtoni ülikooli juures.
Palestiina-meelne protest George Washingtoni ülikooli juures. Foto: CAP/MPI/RS/Scanpix

Huthi mässuliste kontrolli all oleva Jeemeni pealinna Sanaa ülikool kutsus Ameerika Ühendriikides meelt avaldavaid Palestiina-meelseid tudengeid Lähis-Ida riiki õppima.

Sanaa ülikooli uksed on Ameerika Ühendriikide tudengitele, kellel on alma mater õppekoha Iisraeli-vastastel protestidel osalemise tõttu peatanud, avatud, vahendab Reuters.

«Me mõtleme tõsiselt vastu võtta üliõpilasi, kes on Palestiina toetamise pärast USA ülikoolidest ajutiselt kõrvaldatud,» märkis Sana'a ülikooli ametnik Reutersile.

«Me võitleme selles võitluses Palestiinaga koos igal võimalikul viisil,» lisas ta.

Ülikool tegi avalduse, milles tervitas meelt avaldavate Ameerika Ühendriikide üliõpilaste n-ö humanitaarset seisukohta. «Ülikooli juhatus mõistab hukka selle, mida Ameerika Ühendriikide ja Euroopa ülikoolide teadlased ja üliõpilased kannatavad sõnavabaduse mahasurumise all,» märkis õppeasutus. Üliõpilastele saadetud avalduses oli kirjas ka e-maili aadress, kuhu tudengid said sooviavalduse esitada.

Jeemeni ühismeedias on huthide pakkumist pilgatud. Üks kasutaja postitas foto kahest lääne inimesest, kes närivad riigis mõnuainena laialdaselt kasutatava katapõõsa lehte. Tema sõnul illustreerib see olukorda, millised näevad USA tudengid välja Sanaa ülikooli viiendal õppeaastal.

Nii Ameerika Ühendriigid kui ka Ühendkuningriik on Iraani toetud huthid sel aastal Punasel merel kaubalaevade ründamise tõttu lisanud terroristilike ühenduste nimekirja. Mässulised kontrollivad suurt osa alates 2014. aastast kodusõjas olevast riigist, sealhulgas pealinn Sanaad.

Ebastabiilse olukorra tõttu on riigis lahvatanud ulatuslik humanitaarkriis. ÜRO andmetel kannatab ligi 17,3 miljonit jeemenlast olulise toidupuuduse käes. Kaks kolmandikku riigi elanikkonnast ehk 21,6 miljonit inimest vajab humanitaarabi.

Tagasi üles