REPORTAAŽ Nõukogude monumendid hoiavad Slovakkiat Vene mõjuväljas (8)

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Slovakkia presidendiks valitud Peter Pellegrini nimega pärg Banská Bystricas asuva Nõukogude «vabastajate» mälestusmärgi jalamil.
Slovakkia presidendiks valitud Peter Pellegrini nimega pärg Banská Bystricas asuva Nõukogude «vabastajate» mälestusmärgi jalamil. Foto: Eero Vabamägi

Slovakkia idaosas Košices lõikab trammitee kaheks kesklinna pargi, ühel pool asub tundmatu sõduri haud, teisel lömitab sammas Nõukogude armee «vabastajatele». Kenasti hooldatud peenardel kasvavad tulbid, mälestusmärkide jalamil aga näeb üsna värske välimusega pärgasid. Ainult mõned puuduolevad tükid annavad märku, et kõik ei ole rahul sirbi ja vasara eksponeerimisega linnasüdames.

«Mul ei ole selle mälestusmärgi vastu midagi,» ütleb mööda jalutanud 46-aastane Antonina. «Ma ei arva, et käesoleva konflikti tõttu peaksime kõik maha võtma.»

Antonina on üks paljudest slovakkidest, kelle jaoks ei ole midagi ebatavalist selles, et Slovakkia suuruselt teise linna väljakul on näha kommunistlikke sümboleid ning igavest tuld, mis tõele au andes siiski enam ei põle.

Koostöölepe Kremliga

Monumentide võrdlemisi head seisukorda selgitab tõik, et Slovakkia valitsusel on Venemaaga kokkulepe sõjaväehaudade hooldamises – just nimelt sõjaväehauaks loetakse monumenti linna «vabastanud» punaarmeelastele. Seda vaatamata tõsiasjale, et 1945. aastal sinna maetud 24 sõduri säilmed toimetati juba aasta hiljem Košice kalmistule.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles