Valge Maja Iisraelile: piiripunktid Gazaga tuleb avada

Copy
Karine Jean-Pierre.
Karine Jean-Pierre. Foto: Brendan Smialowski / AFP / Scanpix

Valge Maja nimetas teisipäeval vastuvõetamatuks Gaza piiripunktide sulgemist Iisraeli poolt seoses teadetega, et juudiriik saatis tankid sektori lõunaosas olevasse Rafah' linna ja võttis oma kontrolli alla piiripunkti Egiptusega.

«Suletud piiriületuskohad tuleb uuesti avada, nende sulgemine on vastuvõetamatu,» ütles Valge Maja kõneisik Karine Jean-Pierre briifingul, lisades, et kolmapäeval peaks taasavatama veel üks, Kerem Shalomi piiripunkt.

ÜRO teatas teisipäeval, et Iisrael tõkestas tal juurdepääsu Rafah' piiripunktile, mis on peamine tee, mille kaudu saabub sõjast räsitud enklaavi humanitaarabi.

Iisraeli kaitseväe avaldatud kaadritel võis näha, kuidas Iisraeli lipu all sõitvad tankid võtsid «operatiivkontrolli» Rafah' piiriületuspunkti Palestiina poolel. Sõjaväe teatel on sel käsil "väga piiratud ulatusega operatsioon väga konkreetsete sihtmärkide vastu".

ÜRO humanitaarabibüroo pressiesindaja Jens Laerke ütles, et Iisrael on tõkestanud juurdepääsu nii Rafah'le kui ka Kerem Shalomile ning Gaza sektoris piisab kütust vaid üheks päevaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles