ÜLEVAADE Ukraina tõkestas FSB plaani rõõmustada Putinit ametisse astumise puhul Zelenskõi mõrvaga (10)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi nädala hakul Kiievis jalaväelaste päeval sõduritele austust avaldamas.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi nädala hakul Kiievis jalaväelaste päeval sõduritele austust avaldamas. Foto: Ukraina Presidendi Kantselei/Planet Pix/Zuma Press Wire/Scanpix

Ukrainas paljastatud Vene julgeolekuteenistuse (FSB) ja selle käsilaste plaan mõrvata president Volodõmõr Zelenskõi ja kaks luurejuhti oli väidetavalt ajastatud märgilisteks tähtpäevadeks, sealhulgas Vene autoritaarse riigipea Vladimir Putini taas ametisse kinnitamise ajaks.

Vahele võetud FSB võrgustik valmistas väidetavalt ette Zelenskõi, Ukraina julgeolekuteenistuse (SBU) juhi Vassõl Maljuki, sõjaväeluure (HUR) juhi Kõrõlo Budanovi ja teiste kõrgete ametnike tapmist ning selle võtmeisikud olid kaks kõrgete võimukandjate turvamise eest vastutava Ukraina riikliku julgeoleku osakonna polkovnikut, kes lekitasid Venemaale salastatud infot, vahendas The Kyiv Independent.

Vandenõu paljastanud SBU teatel oli Vene luure eesmärk leida kaasosalisi Zelenskõid turvavate sõjaväelaste seast, kes plaani järgi oleksid Ukraina riigipea pantvangi võtnud ja seejärel tapnud. Lisaks kahtlusaluste ohvitseride kinnivõtmisele sai SBU haarangu käigus kätte relvi ning väidetavalt on nende käsutuses ka vandenõu organisaatorite sõnumivahetus, kirjutas The Times.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles