KULTUURISÕDA USA eliitkoolist mustaks võõbatud nägude pärast välja visatud lapsed said suure kahjutasu (2)

Copy
Rassismivastased meeleavaldused USAs 23. aprillil 2022. a.
Rassismivastased meeleavaldused USAs 23. aprillil 2022. a. Foto: Daniel Shular / AP / SCANPIX

Kaks teismelist visati eliitkoolist välja, kui levisid fotod, millel nad olid mustade näomaskidega. Kohus otsustas aga hiljem, et lapsed ei teinud midagi valesti ning määras neile makstavaks kahjutasuks kokku miljon dollarit. 

See lugu juhtus kahe California osariigi katoliku eliitkooli puberteediealise õpilasega ja see ulatub tagasi 2017. aastasse. Püha Franciscuse gümnaasiumi 14-aastased õpilased tegid foto, kus kandsid musta näomaski ajal, mil üks lastest oli teise juures külas, vahendas New York Post.

Mõlemad olid fotol mustaks võõbatud nägudega, sest üks poistest kannatas raskekujulise akne all ning kandis õhtuti näkku akne ravimaski. Tema sõber kandis sama näomaski, sest tahtis näidata solidaarsust. Seda, et tegemist polnud rassistliku sisuga aktiga, suutsidki kaks teismelist kohtus tõendada. Koolist visati nad foto levimise järel kohe välja.

New York Post kirjutas, et tegelikult oli tegemist helerohelist värvi ravimaskiga, mis muutus kuivades tumeroheliseks.

Eliitkooli otsuse kaebasid mõlema teismelise esindajad kohtusse, kus vaidlus läbis kõik osariigi kohtuastmed. Kool süüdistas poisse rassismis, mis oligi koolist väljaviskamise ajendiks. Kohus andis lastele õiguse. Kahjutasuna määrati õppeasutusele laste kasuks kummalegi 500 000 dollarit ja lisaks tuli teismelistele hüvitada ka 70 000 dollari suurune õppemaks.

Kool mitte ainult ei süüdistanud ega karistanud teismelisi, jätmata nad ilma õigusest end kaitsta, vaid ka rikkus kooli head tava protsessi kiirusega, vahendas New York Post. Juhtumit loetakse pretsedenti loovaks, mis peaks tulevikus erakoolide õpilaste valikul ja karistamisel kinnistama erapooletuma menetluse.

Perekonnad tänasid pärast otsuse väljakuulutamist nii vandekohtunikke kui USA kohtusüsteemi õigluse jaluleseadmisel ning poiste vabastamisel süüst millegi pärast, mida nad kunagi ei teinud, viitas USA meedia.

Esialgu soovisid vanemad lastele koolilt kahjutasuks nõuda ligi 20 miljonit dollarit, ent selleni siiski kohtuveskite jahvatamise käigus ei jõutud. Kooli esindajad kaaluvad praegu teema edasikaebamise võimalusi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles