Jätkuv vägivald seab Süüria rahuplaani ohtu

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lahingutes kahjustusi saanud maja Homsi linnas.
Lahingutes kahjustusi saanud maja Homsi linnas. Foto: SCANPIX

Süüria rahuplaani elluviimine on ohus, sest riigis on ka täna jätkunud verevalamine ning mässulised ei ole nõus täitma president Bashar al-Assadi režiimi nõudmisi.

Süüria inimõiguslaste sõnul tapeti täna riigi põhja- ja idaosas toimunud lahingutes 12 sõdurit. Armee on operatsioone korraldanud ka teistes paikades, vahendas AFP.

Vastavalt endise ÜRO peasekretäri Kofi Annani esitatud rahuplaanile kohustus Süüria armee protestipaikadest väed homseks välja tõmbama ning 48 tundi hiljem lahingutegevuse täielikult peatama. Ent eile teatas Damaskus, et täidab lubaduse vaid juhul, kui mässulised annavad eelnevalt kirjaliku lubaduse, et lõpetavad võitlemise.

Mässuliste armeejuht kolonel Riyadh al-Asaad vastas nõudmisele: «Oleme pühendunud täitma Annani plaani... Kavatseme esitada oma tagatised ja lubadused rahvusvahelisele kogukonnale, aga mitte sellele (Süüria) režiimile.»

Vägivald hoogustus lõppenud nädalavahetusel, kui riigis hukkus ligi 180 inimest, neist enamik olid tsiviilisikud. Annan nimetas seda vastuvõetamatuks.

Annan sõidab homme Türgisse, kus külastab süüria pagulasi. Seejärel suundub ta Iraani, mis on Damaskuse liitlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles