Venelaste ajalooline spioonipesa peksti laiali (8)

Copy
Vene lipp diplomaatilise esinduse katusel.
Vene lipp diplomaatilise esinduse katusel. Foto: Hannibal Hanschke / EPA / Scanpix

Venelased üritasid hoida enda käes Ühendkuningriigis Sussexi idapiiril asuvat 19. sajandi lossi, et ehitada sinna sisse üha tugevamat agentide staapi. Nüüd võtsid britid kinnisvara tagasi. 

Briti luure jälgis Seacox Heathi lossis toimuvat juba aastaid, kirjutas The Times. Tegemist on kinnisvaraga, mille pinnal tegutsesid Vene salateenistuse agendid, kes ajasid asju ka kohalike kuritegelike jõukudega.

Mitmeid pahalasi märgati lossiväravatest sisse ja välja liikumas. Loss kuulub Kremlile aga juba 1946. aastast, lisas The Telegraph. Nüüd viimases Venemaa suhtes Ühendkuningriigis kehtestatud sanktsioonide paketis aga sai see kinnisvara pihta.

Nädala keskel teatas Suurbritannia siseminister James Cleverly, et see konkreetne Venemaa omandis olev kinnistu kaotab oma diplomaatilise staatuse. Lääne luure andmetel kasutasid venelased just lossi aladel keerukat luureseadmete süsteemi ja mängisid välja erinevaid infooperatsioonide viise.

The Times kirjutas, et Briti ametiasutused on Ukraina sõja algusest alates olnud ärevuses, sest Venemaa diplomaatilistel pindadel käis vilgas luureandmete kogumine. Väidetavalt on püüdnud erinevate variidentiteetide taha peitunud luurajad välja uurida Ühendkuningriigi kriitilist infrastruktuuri ning tegelenud strateegiliste kaitseettevõtete tegevuse jälgimisega.

Lisaks ajaloolise kinnisvara äravõtmisele otsustas Briti valitsus saata riigist välja ka Vene kaitseatašee. Kuulujuttude järgi on viidatud lossis aastakümneid Kremli spioonid väidetavalt puhkamas käinud, ent tegelikult ajanud oma salaasju.

Kinnisvara on miljoneid eurosid väärt ning asub kokku 30 hektari suurusel pinnal. Lossil on kaunid gooti tornid, kivist rõdud ja lossi ees on kaunis muruplats terrassiga. Kinnistu juurde kuulub ka kaks elamuhoonet, tenniseväljak ning jalgpalliväljak.

Külma sõja ajal nähti sel territooriumil KGB ametnikke lõket tegemas, kus põletati salatoimikuid. 1990ndatel kasutas Venemaa suursaadik Seacox Heathi oma suveresidentsina. Kinnisvara sai Venemaa kingitusena 1947. aastal Goscheni aadlikult, sest väidetavalt päästsid Vene mereväelased Teise maailmasõja ajal tema poja elu.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles