KES TA ON? Venemaa uus kaitseminister – majandusteadlane, kes pole kunagi sinelit selga tõmmanud (4)

Copy
Andrei Beloussov
Andrei Beloussov Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / Sputnik / Scanpix

Venemaa režiimi juht Vladimir Putin nimetas uueks kaitseministriks endise asepeaministri majanduse alal Andrei Beloussovi.

Reuters avaldas fakte uue kaitseministri kohta.

65-aastane Beloussov lõpetas 1981. aastal Moskva riikliku ülikooli majandusteaduskonna. Ta kaitses lõputöö käibekapitali loomise ja kasutamise teemal.

2000. aastal määrati Beloussov Venemaa peaministri mittekoosseisuliseks nõunikuks ja kuus aastat hiljem asus ta tööle majandusministeeriumisse aseministrina. Aastatel 2008–2012, kui Putin oli peaminister, töötas Beloussov riigikantselei majandus- ja rahandusosakonna direktorina.

2012. aastal määrati ta majandusministriks. Aastatel 2013–2020 töötas Beloussov Venemaa presidendi nõunikuna.

Alates 2020. aastast töötas ta esimese asepeaministrina. Kui peaminister Mihhail Mišustin haigestus samal aastal koroonasse, täitis Beloussov lühiajaliselt ka peaministri kohustusi.

2017. aastal teatas Venemaa meediaväljaanne RBK, et Belousov oli üks ametnikest, kes veenis Putinit, et digitaalmajandus ja plokiahel on tuleviku jaoks üliolulised.

«Võin öelda, et see, mis suveräänsel riigil kindlasti peaks olema, on oma tähenduste omamine. Kes me oleme, kust me tuleme, kuhu me läheme? [...] Meil pole oma riigi jaoks muud võimalust kui omandada või reprodutseerida seda identiteeti,» ütles Belousov 2023. aastal RBK-le antud intervjuus.

RBK andmetel harrastas ta nooruses sambot ja karatet ning ei teeninud armees. Arvatakse, et ta kuulub Putini lähikonda.

Sergei Šoigu, kes on olnud Venemaa kaitseminister 2012. aastast, määrati Putini käskkirjaga juhtima riiklikku julgeolekunõukogu, mida seni juhtis endine FSB juht Nikolai Patrušev.

Patrušev oli Putini üks lähematest julgeolekuametnikest, kes juhtis riiklikku julgeolekunõukogu 16 aastat. Presidendi dekreedis edastati Patruševi tagasiastumise põhjusena «üleminekut teisele tööle», aga rohkem täpsustusi pole välja toodud.

Tagasi üles