INTERVJUU Ukrainale relvi ostev EL üllatas Sikorskit

Möödunud nädalal tuli Poola välisminister Radosław Sikorski oma riigi Tallinna esindusse, kust puudub rohkem kui pool aastat suursaadik – ta lubas, et see koht saab peagi täidetud.
Möödunud nädalal tuli Poola välisminister Radosław Sikorski oma riigi Tallinna esindusse, kust puudub rohkem kui pool aastat suursaadik – ta lubas, et see koht saab peagi täidetud. Foto: Mihkel Maripuu

Kui te öelnuks mulle kolm aastat tagasi, et EL võiks osta sinna mitte kuuluva riigi jaoks relvi, ei oleks ma teid uskunud, tunnistas Poola välisminister Radosław Sikorski möödunud nädalal Postimehele antud intervjuus.

Kui palju ja mis aspektides on Poola välispoliitika muutunud alates ajast, kui teie valitsus ametisse astus?

Noh, me oleme lõpetanud oma külma sõja Saksamaaga ja konflikti Euroopa institutsioonide ning veel mõnede võtmeliitlaste ja -riikidega.

Meie valitsus on Euroopa-meelne ja me usume rahvusvahelisse koostöösse rohkem kui vastasseisu. Meil on piisavalt vaenlasi neid ise juurde tekitamata.

Ka teie olete avaldanud toetust sellele, et Saksamaalt tuleks küsida hüvitist Teise maailmasõja kahjustuste eest. Kui intensiivselt te plaanite seda liini ajada?

Kahjuks lubati Poolale Potsdami lepinguga reparatsioone – 15 protsenti sellest, mis läks NSVLile. Usun, et ei pea teile ega teie lugejatele selgitama, mida NSVL meie eraldisega tegi.

Tagasi üles