KOHALIK VAADE Kataloonia iseseisvuslaste põrumine annab enesekindlust Sáncheze sotsialistidele (1)

Kataloonia sotsialistide liider Salvador Illa (keskel) tähistab pühapäeva õhtul Barcelonas valimisvõitu.
Kataloonia sotsialistide liider Salvador Illa (keskel) tähistab pühapäeva õhtul Barcelonas valimisvõitu. Foto: EMILIO MORENATTI/AP/Scanpix

Esimest korda alates 1984. aastast ei õnnestunud separatistlikel parteidel Kataloonia piirkondlikel valimistel saavutada üheskoos enamust, mis annab regiooni valitsuse moodustamisel jämeda otsa Hispaania peaministri Pedro Sáncheze võidukatele sotsialistidele.

Sotsialistid on ainsad, kes suudaks kokku panna koalitsiooni, millel oleks regionaalses parlamendis enamus, aga neil on selleks tarvis separatistlike jõudude abi. Kuigi seni piirkonna valitsust juhtinud iseseisvusmeelne Kataloonia Vabariiklik Vasakpartei (ERC) jäi ilma enam kui kolmandikust saadikukohtadest ja on sellega üleeile peetud valimiste selge kaotaja, langeb nüüd neile aga sülle võimukõneluste kaalukeele roll.

Suurim võitaja oli mõistagi Kataloonia Sotsialistlik partei (PSC) eesotsas Covid-19 pandeemia ajal Hispaania tervishoiuminister olnud Salvador Illaga. Tema sõnul oli hea tulemuse juures nende jaoks võtmetähtsusega peaminister Sáncheze lepituspoliitika, mille eesmärk on suhete normaliseerimine Kataloonia poliitikute ja parteidega pärast 2017. aasta ebaseaduslikku referendumit. Toonane eraldumiskatse vallandas Hispaania viimaste aastakümnete rängima poliitilise kriisi ja päädis rahvahääletuse ajal Kataloonia valitsust juhtinud Carles Puigdemonti Hispaaniast pagemisega, et vältida kohtu ette astumist.

Tagasi üles