Scholz kutsus Euroopat üles suurendama abi Ukrainale (3)

Copy
Saksa kantsler Olaf Scholz.
Saksa kantsler Olaf Scholz. Foto: Cristian Cristel / ZUMAPRESS.com

Saksamaa kantsler Olaf Scholz kutsus esmaspäeval Euroopat üles suurendama Ukrainale sõjalist abi ja eelkõige saatma õhutõrjesüsteeme.

Venemaa ründas esmaspäeval Ukraina kirdeosas asuvas Harkivi oblastis enam kui 30 linna ja küla pärast seda, kui oli eelmisel nädalal alustanud pealetungi, kasutades ära lääneriikide abi viivitusi Kiievile.

Saksamaa teatas, et saadab aprillis Ukrainasse kolmanda õhutõrjesüsteemi Patriot. Otsus oli Scholzi sõnul raske, kuna neil pole ka endal palju selliseid õhutõrjesüsteeme. «Kuid seda oli oluline teha ja loodame, et mõned teised Euroopa riigid saavad meid järgida,» ütles Scholz Rootsis Põhjamaade viie peaministriga peetud julgeoleku ja konkurentsivõime tippkohtumisel.

«Ukraina vajab palju laskemoona, suurtükimürske ja õhutõrjet ning eriti Patrioti ja Iris-T süsteeme, millest on kõige rohkem abi,» jätkas Scholz. «Me toetame Ukrainat nii kaua, kuni see aega võtab.»

Taani peaminister Mette Frederiksen, kelle riik on samuti olnud Ukraina suurbistaja, kordas Scholzi üleskutset. «Praegu on Ukraina kaotuste peamine põhjus õhutõrje puudumine ja meil on süsteemid olemas. Kui meil oleks ainult üks soov, siis see peaks olema õhutõrjesüsteemide tarnimine nii kiiresti kui võimalik,» sõnas peaminister.

«Me peame abi kiirendama ja seda kohe suurendama,» jätkas Frederiksen. «Ukraina ei saa seda sõda üksinda võita. Nad peavad seda tegema meie varustusega.»

Tagasi üles