ÜLEVAADE «Kõik saavad aru, et asi pole enam välisagentide seaduses»

Meeleavaldus välismõju seaduse lõpphääletuse eel Gruusias Thbilisis parlamendihoone juures.
Meeleavaldus välismõju seaduse lõpphääletuse eel Gruusias Thbilisis parlamendihoone juures. Foto: Martin Pedaja

Gruusia pealinnas Thbilisis jätkuvad tänavameeleavaldused, kuid neid ei seostata enam välismõju seadusega, vaid pigem rahulolematusega valitsuse poliitilise kursiga.

Postimees rääkis eile pärast protesti sellel osalenud ajakirjaniku ja ettevõtja Zurab Tšitaia ning politoloog Gela Vasadzega. Mõlemad nõustusid, et seadus võetakse vastu, kuid protestid ei lõpe. On võimalik, et vastasseis valitsusega venib kuni oktoobris toimuvate parlamendivalimisteni.

«Meeleavaldajad kogunesid parlamendi juurde. Öösel (esmaspäeval – toim) midagi erilist ei juhtunud ja hommikul otsustas politsei parlamendi sissepääsu puhtaks teha, et saadikud saaksid juba varahommikul hoonesse,» rääkis Vasadze. «55 sekundiga võtsid nad õiguskomisjonis kolmandal lugemisel välismõju seaduse vastu ja läksid seejärel kiiresti laiali.» Tema sõnul eelnes sellele miitingu jõuline hajutamine parlamendi sissepääsu juures.

Meeleavaldajate ootused olid süngemad, sest siseminister lubas, et kinnipeetud pannakse kohe vangi. «Seda pole veel juhtunud, kuid nad hirmutavad inimesi,» ütles Vasadze. «Muidugi võtavad nad seaduse vastu, ma ei kahtle selles absoluutselt, aga eks me näe, kuidas poliitiline protsess edasi läheb.»

Tagasi üles