Slovakkia peaminister Robert Fico sai tulistamises mitu kuulihaava (27)

Postimees
Uuendatud 15. mai 2024, 19:29
Copy
Slovakkia julgeolekutöötajad toimetavad peaminister Robert Ficot autoga eemale tulistamiskohast Handlova linnas.
Slovakkia julgeolekutöötajad toimetavad peaminister Robert Ficot autoga eemale tulistamiskohast Handlova linnas. Foto: RADOVAN STOKLASA / REUTERS / Scanpix

Slovakkia populistist peaminister Robert Fico sai kohaliku meedia teatel mitu kuulitabamust ja toimetati haiglasse. Valitsuse teatel on tema seisund eluohtlik.

Juhtum toimus pealinnast Bratislavast umbes 150 kilomeetri kaugusel kirdes asuvas Handlová linnas, teatas telekanal TA3.

Päevalehe Denník N sündmuskohal viibinud reporteri sõnul nägi ta, kuidas turvatöötajad tõstsid peaministri maast üles, panid autosse ja sõitsid minema.

Riigikantselei teatel on Fico seisund eluohtlik. «Praegu toimetatakse teda helikopteriga Banská Bystricasse, sest pakilise sekkumise vajaduse tõttu võtaks tema Bratislavase viimine liiga kaua. Järgnevad tunnid on otsustavad,» seisis teates. Teadaolevalt on Fico endiselt operatsioonil.

Slovakkia parlamendi asespiiker Ľuboš Blaha ütles riiklikule uudisteagentuurile TASR, et Ficot tulistati pärast valitsuse nõupidamist, mida peeti Handlová linnas. BBC Praha korrespondent Rob Cameron kirjutas sotsiaalmeedias, et lasud kõlasid, kui Fico tervitas pärast valitsuse istungit linna kultuurikeskuse juurde õue kogunenud rahvast.

Slovakkia peaminister Robert Fico räägib inimestega enne valitsuse väljasõiduistungit ja tulistamist Handlovás.
Slovakkia peaminister Robert Fico räägib inimestega enne valitsuse väljasõiduistungit ja tulistamist Handlovás. Foto: RADOVAN STOKLASA

TV Markíza näitas videolõiku, kuidas Ficot viidi kanderaamil helikopterilt haigla erakorralise meditsiini osakonda, kuid peaminister oli kaetud linaga, mistõttu polnud võimalik näha, kas ta oli teadvusel või millised võisid olla tema vigastused.

Esmalt peaministrit tohterdanud Handlová haigla direktor Marta Eckhardtová ütles vaid: «Fico toodi meie haiglasse ja talle anti abi meie vaskulaarkirurgia kliinikus».

Varem ütlesid allikad Denník N-ile, et peaminister sai kuulihaavu rindkere piirkonda ning kätesse ja jalgadesse.

Üks peaministrit tervitama tulnud naine rääkis samale väljaandele, et Fico varises tema ees verisena maha ning naise sõnul oli ta saanud vigastada rinda ja pähe. Naine, kes oma nime avalikustada ei soovinud, ütles, et kuulis kolme lasku.

«Ma pidin just tema kätt suruma,» ütles üks vanem mees ajalehele. «Kui lasud kõlasid, jäin ma peaaegu kurdiks.

Slovakkia peaministrit Robert Ficot tulistanud mees pärast vahistamist.
Slovakkia peaministrit Robert Ficot tulistanud mees pärast vahistamist. Foto: RADOVAN STOKLASA

Tulistaja vahistati kiiresti. Kanal TV JOJ väitis, et ründajaks on 71-aastane Levicest pärit mees ja portaal tvnoviny.sk ütles, et tegemist on kirjanikuga.

Kes on arvatav ründaja?

Slovakkia meedia väitel tulistas peaminister Robert Ficot 71-aastane kirjanik ja luuletaja Juraj Cintula. Teadaolevalt omas ta rünnakus kasutatud relva seaduslikult.

Veebis ringlevad väited, et mees hõikas esmalt Ficot, misjärel peaminister suundus tema juurde kätt suruma ja kõlasid lasud.

Kahtlusaluse poeg ütles portaalile aktuality.sk, et on juhtunust šokeeritud. Ka tema kinnitas, et isal oli seaduslik relv.

«Mul pole absoluutselt õrna aimugi, mida mu ise kavatses, mida ta planeeris, miks see juhtus,» ütles poeg. Kui väljaanne küsis, kas Cintula oli väljendanud viha Fico vastu, ütles poeg: «Ma ütlen niipalju – ta ei hääletanud tema poolt. See on kõik, mida ma saan öelda.»

Tema sõnul pole isal vaimse tervise probleeme.

Meedias ringlevad väited, et ründaja on seotud liberaalse opositsioonierakonnaga Progressivne Slovakkia, kuid partei eitas seda. 

«Eitame kategooriliselt seda, et ta on meie liikumise liige. Tal pole ka muud seost meie erakonna ega meie liikmetega. Mõistame tema kohutava teo teravalt hukka,» teatas partei. «Jagame õõva tänase peaministri tapmiskatse pärast. Meile teeb muret pingete edasine eskaleerumine ühiskonnas.»

Slovakkia president Zuzana Čaputová mõistis teravalt hukka jõhkra ja hoolimatu rünnaku peaministri vastu. «Ma olen šokeeritud. Soovin Robert Ficole palju jõudu, et ta sel kriitilisel hetkel rünnakust taastuks,» lausus riigipea.

Pärast rünnakut peatas asespiiker Blaha parlamendi istungi ning süüdistas Fico tulistamises opositsiooni. «See on teie töö,» teatas ta, kutsudes istungisaalis esile vihased hüüded.

Ka Fico erakonna Smer saadik Richard Glück karjus ja süüdistas opositsioonipoliitikuid tulistamises, mille peale konservatiivse opositsioonipartei Slovakkia liige Jozef Pročko vastas: «Te olete riigiametnik, käituge vastavalt.»

Opositsioonilise Kristlik-Demokraatliku Liikumise nimel mõistis Fico tulistamise hukka parlamendisaadik František Majerský. «Me kõik peame tulema kokku vägivalla vastu. Rünnak peaministri vastu on rünnak Slovakkia riiklusele ja suveräänsusele. Praegu on vaja teha kõik võimalik ühiskonna rahustamiseks,» lausus ta. «Me mõistame selgelt hukka agressiooni, vägivalla ja rünnakud poliitikute ning teiste riigiametnike vastu.»

Parlamendi asespiiker, marurahvusliku Slovakkia Rahvusliku Partei poliitik Andrej Danko süüdistas tulistamises aga ajakirjanikke, nimetades neid «vastikuks saastaks». Ta ähvardas ka, et meedia ja eelmise valitsuse poliitikutele kaasnevad tulistamisega tagajärjed ning muudatuste osas ei saa nad isegi mitte «aevastada».

«Ma tahan öelda opositsioonile, et nad vait jääksid, et nad austaks valimiste tulemusi,» teatas ta.

Fico kerkis kolmandat korda Slovakkia peaministriks pärast mullu oktoobris peetud parlamendivalimiste võitu. Oma kampaanias kritiseeris ta teravalt lääne toetust Ukrainale ja väljendas sümpaatiat Kremli suhtes.

Mis saab Fico pika eemal oleku korral?

Kui Robert Fico peaks pikemat tervenemist vajama, asub tema asemele Slovakkiat tüürima üks asepeaministritest.

Praeguses valitsuses on neli asepeaministrit. Neist üks on kaitseminister Robert Kaliňák, kes kuuludes Ficoga samasse erakonda Smer võiks olla tema tõenäoline asendaja.

Lisaks on asepeaministriteks erakonda Hlas kuuluv majandusminister Denisa Saková ning tema parteikaaslane Peter Kmec, kes igapäevaselt vastutab euroraha kasutamise ja taastekava rakendamise eest. Neljas asepeaminister on Slovakkia Rahvuslikku Parteisse kuuluv keskkonnaminister Tomáš Taraba.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles