ÜLEVAADE Gaza sõja varjus nakba’t mälestanud palestiina põgenikud ihkavad naasta koju

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Palestiina meeleavaldaja eile Läänekaldal Hebronis plakatiga, mis nõuab 76 aastat tagasi Iisraeli territooriumile jäänud kodudest põgenenud või lahkuma sunnitud inimestele õigust naasta.
Palestiina meeleavaldaja eile Läänekaldal Hebronis plakatiga, mis nõuab 76 aastat tagasi Iisraeli territooriumile jäänud kodudest põgenenud või lahkuma sunnitud inimestele õigust naasta. Foto: HAZEM BADER/AFP/SCANPIX

Palestiinlased kogu Lähis-Idas meenutasid eile 76 aasta eest Iisraeli riigi loomisega kaasnenud suurt kodudest pagemise ja välja ajamise lainet, mille tõttu põgenikuks muutunud sadade tuhandete inimeste järeltulijad nõuavad õigust naasta Iisraeli aladele.

Pärast Iisraeli iseseisvaks kuulutamist 14. mail 1948 ründasid ümberkaudsed araabia maad uut riiki ning järgnenud sõjas kaotas kodu umbes 760 000 palestiinlast – enamik rahvast –, kes valgusid laiali Jordaaniasse, Liibanoni ja Süüriasse ning Gaza sektorisse, Läänekaldale ja Ida-Jeruusalemma. Araabia keeles katastroofi tähendava sõnaga nakba tuntud põgenemist ja asulate tühjendamist mälestavad palestiinlased päev pärast Iisraeli iseseisvuspüha.

Soov naasta

Juba üleeile toimus tuhandete Palestiina lippe ja kufiia pearätte kandnud inimeste osalusel maha jäetud Al-Kassayer ja Al-Husha külades Iisraelis iga-aastane nn naasmismarss. «See on osa meie vabastamisest,» ütles uudisteagentuurile Reuters ühenduse Naised Relvade Vastu koordinaator ja varasem Lodi linnavolikogu liige Fidaa Shehadeh. «Küsimus pole ainult okupatsiooni lõpetamises, vaid ka kõigile põgenikele kodumaale naasmise võimaldamises.»

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles