Vene poliitik peab kuni ausate valimiste toimumiseni näljastreiki

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene üks opositsioonijuhte Sergei Udaltsov hoidis täna Moskvas toimunud piketil plakatit loosungiga: «Astrahanis inimesed surevad! Putin ja [Astrahani oblasti kuberner] Žilkin, teie vastutate!»
Vene üks opositsioonijuhte Sergei Udaltsov hoidis täna Moskvas toimunud piketil plakatit loosungiga: «Astrahanis inimesed surevad! Putin ja [Astrahani oblasti kuberner] Žilkin, teie vastutate!» Foto: SCANPIX

Märtsis Astrahani linnapeaks kandideerinud vene mees, kes on viimased kolm nädalat pidanud näljastreiki, ütles täna, et jätkab seni, kuni võimud korraldavad ausad valimised.

«Näljastreigi 24. päev on möödas. Homme on 25. päev,» kirjutas Oleg Šein (40) oma blogis. Eelmisel kuul kandideeris ta Astrahani linnapeaks ja kaotas, kuid tema väitel oli valimistulemus võltsitud, vahendas AFP.

«Me ei ole enesetapjalikud ja me ei pea oma eesmärgiks minu valimist linnapeaks,» lisas Šein, kes alustas näljastreiki koos enam kui 20 toetajaga. «Meie eesmärk on ausad valimised, mis teeksid lõpu Astrahani maffiasüsteemile.»

Populistliku erakonna Õiglane Venemaa liige Šein kaotas 4. märtsil samaaegselt presidendivalimistega toimunud hääletusel võimupartei Ühtne Venemaa kandidaadile, kogudes umbes 30 protsenti häältest viimase 60 vastu.

Šein väidab, et kui valimised olnuks ausad, saanuks ta 47 protsenti häältest ja tema rivaal 42 protsenti. Enda sõnul on tal selgeid tõendeid rikkumistest.

Šein rääkis AFP-le, et Astrahani oblasti kuberner käis temal ja teistel näljastreikijatel hiljuti külas ja palus neil protestiaktsioon lõpetada, sest see tekitavat Moskvas ärritust.

Vaatlejate sõnul on streikijate tervis nõrgenenud ja paljud neist on väsinud. Paljud suudavad vaevalt rääkida ja liikuda.

Õiglase Venemaa duumasaadik Dmitri Gudkov ütles, et kutsub ametist lahkuvat presidenti Dmitri Medvedevit sekkuma. Kreml pole veel tüli avalikult kommenteerinud.

Üks tuntumaid opositsioonijuhte Aleksei Navalnõi ütles, et kavatseb sõita Astrahani, et näljastreikijatele toetust avaldada ja kutsus oma eeskuju järgima ka teisi.

«Võtke ühes oma valged lindikesed, telgid, hipster-loosungid ja mis iganes veel ning tulge kaasa,» kirjutas Navalnõi oma blogis.

Mitu Moskva aktivisti, nende seas Vasakrinde liider Sergei Udaltsov, kavatsevad samuti näljastreiki alustada, et Astrahani meeleavaldajatega solidaarsed olla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles