Gruusia president vetostas välismõju seaduse

Postimees
Copy
Gruusia president Salome Zurabišvili.
Gruusia president Salome Zurabišvili. Foto: Martin Pedaja

Gruusia president Salome Zurabišvili pani veto riigi parlamendis sel nädalal vastu võetud vastuolulisele seadusele välismõjude läbipaistvuse kohta. Parlament saab veto tühistada.

Zurabišvili põhjendas vetot asjaoluga, et seadus on vastuolus Gruusia põhiseadusega ja kõigi Euroopa standarditega. «See kujutab endast takistust [Gruusia] Euroopa teel,» lausus president.

Juriidiliselt põhendatud veto esitati parlamendile laupäeval. Presidendi kinnitusel ei kavatse ta hoolimata võimupartei Gruusia Unistus ettepanekule pakkuda seaduse sõnastuse muutmiseks omapoolseid muudatusi või täiendusi seda teha, vaid seadus tuleb tühistada.

Zurabišvili on varem öelnud, et ta ei lase ennast võimupartei näo päästmiseks ära kasutada. Kui Gruusia Unistus tahtnuks tõesti midagi seaduses muuta, oli neil see võimalus parlamendis, kus seadus läbis kolm lugemist, sedastas president.

Veto tühistamiseks parlamendis läheb vaja vähemalt 76 häält. Gruusia Unistusel on 150-liikmelises parlamendis koos nendega koalitsiooni moodustava erakonnaga Rahva Võim 84 kohta.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles