SAATUS EBASELGE Iraani presidenti vedanud helikopter jäi «järsu maandumise» järel kadunuks (4)

Copy
Iraani president Ebrahim Raisi (esiplaanil) varem täna avamas koos Aserbaidžaani riigipea Ilham Alijeviga tammisüsteem Arasi jõel.
Iraani president Ebrahim Raisi (esiplaanil) varem täna avamas koos Aserbaidžaani riigipea Ilham Alijeviga tammisüsteem Arasi jõel. Foto: Iraani presidendikantselei / AFP / Scanpix
  • EL abistab Iraani presidendi helikopteri otsimisel.
  • Türgi saatis appi päästemeeskonnad.

Helikopter, mille pardal viibis Iraani president Ebrahim Raisi, tegi täna «järsu maandumise», teatas riigitelevisioon täpsemat infot edastamata.

Raisi reisis Iraani Ida-Aserbaidžaani provintsis. Riigitelevisiooni teatel leidis vahejuhtum aset Jolfa linna lähedal.

Päästemeeskonnad püüavad sündmuskohale jõuda, kuid seda raskendavad halvad ilmaolud, edastas televisioon. Poolriiklik uudisteagentuur Tasnim ütles, et piirkonnas on udu.

Teadaolevalt oli lisaks Raisile helikopteri pardal veel Tabrizi imaam Ayatollah Al Hashem, Iraani välisminister Hossein Amir Abdollahian, Ida-Aserbaidžaani provintsi kuberner Malik Rahmati ning veel hulk reisijaid, vahendas CNN.

«Alates presidendi helikopterit puudutava teabe laekumisest on Punase Poolkuu päästejõud ning sõjaväe abijõud ja jõuametid teinud ulatuslikke jõupingutusi helikopteri leidmiseks,» teatas Tasnim. «Mõned selles helikopteris olnud presidendi kaaslased suutsid suhelda keskjuhatusega, mis tekitas lootust, et vahejuhtum võis lõppeda ilma ohvriteta.»

Raisi helikopteri täpne staatus on ebaselge.

Kõnealune helikopter liikus kolmest õhusõidukist koosnevas konvois. Teises kahes helikopteris olid presidenti saatvad ministrid ja ametnikud, kes jõudsid Tasnimi andmetel ohutult sihtkohta.

Raisi külastas täna varem ka naaberriiki Aserbaidžaani, et avada koos oma kolleegi Ilham Alijeviga kolmas ühine tammisüsteem Arasi jõel.

EL abistab Iraani presidendi helikopteri otsimisel

Euroopa Liit teatas pühapäeval, et on aktiveerinud oma kiirreageerimissüsteemi, et aidata Iraanil otsida uduga kaetud mäeküljel kadunuks jäänud president Ebrahim Raisi helikopterit.

«Iraani abipalve alusel aktiveerisime Euroopa Liidu kiirreageerimissüsteemi CopernicusEMS seoses Iraani presidendi ja välisministriga juhtunud helikopteriõnnetusega,» ütles ühenduse kriisiohjeldamise volinik Janez Lenarcic.

Türgi saatis Iraani kopteriotsingutele appi päästemeeskonnad

Türgi saatis Iraanile 32 mäepäästespetsialisti appi president Ebrahim Raisi kandnud helikopteri otsimisel, teatas pühapäeval valitsuse kriisiabiagentuur AFAD.

«Meeskond ja 32 sõidukit on lähetatud Ida-Türgi keskustest,» täpsustas agentuur.

Iraak pakkus abi Iraani presidendi kopteri leidmiseks

Iraak pakkus pühapäeval naaberriigile Iraanile abi president Ebrahim Raisi helikopteri leidmiseks, mis Teherani teatel sattus halbades ilmastikuoludes «õnnetusse».

Iraagi peaminister Mohamed Shia al-Sudani andis siseministeeriumile, Iraagi Punasele Poolkuule ja teistele ametkondadele korralduse pakkuda Iraanile ressursse Raisi lennumasina otsimiseks.

Iraani riigitelevisioon teatas, et helikopteriga, mille pardal viibisid Raisi, välisminister Hossein Amir-Abdollahian ja veel mitu ametnikku, leidis aset õnnetus riigi lääneosas Ida-Aserbaidžaani provintsis.

Tagasi üles