Blinken: häbiväärne ICC kaasus Iisraeli vastu ohustab rahukõnelusi (1)

Copy
Ameerika Ühendriikide välisminister Antony Blinken.
Ameerika Ühendriikide välisminister Antony Blinken. Foto: Jose Luis Magana / AP Photo / Scnanpix

Ameerika Ühendriikide välisminister Antony Blinken taunis ja nimetas esmaspäeval häbiväärseks Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (ICC) prokuröri taotlust väljastada vahistamismäärus Iisraeli riigijuhtide suhtes, seades kahtluse alla kohtu pädevuse, öeldes ühtlasi, et selline käik seab ohtu Gaza sõja relvarahukõnelused.

«Me ei ole nõus prokuröri (öelduga) võrdsustada Iisrael Hamasiga. See on häbiväärne,» ütles Blinken avalduses Karim Khani taotluse kohta, mis püüab vahistamismäärust kohaldada Iisraeli parempoolse peaministri Benjamin Netanyahu, kaitseminister Yoav Gallanti, aga samuti Hamasi liidrite suhtes.

USA president Joe Biden mõistis hukka ja nimetas ennekuulmatuks vahistamismääruse taotlust Iisraeli liidrite suhtes sõjakuritegude kahtlustuse alusel.

«ICC prokuröri taotlus vahistamismäärusteks Iisraeli liidrite suhtes on ennekuulmatu,» ütles Biden avalduses, lisades ühemõtteliselt, et mida iganes prokurör ka ei püüa mõista anda, siis Iisraeli ja Hamasi vahele ei ole võimalik tõmmata mingit võrdusmärki.

Tagasi üles