Venemaa kavatseb nihutada Läänemerel ühepoolselt piiri Leedu ja Soomega (17)

Postimees
Copy
Kura säär.
Kura säär. Foto: Ulf Mauder / dpa / Scanpix

Venemaa võimud on otsustanud ühepoolselt muuta riigi merepiiri Leedu ja Soomega Läänemerel, vahendab väljaanne The Moscow Times.

Vene kaitseministeeriumi koostatud dokumendi kohaselt kavatseb Venemaa oma siseveeks kuulutada osa Soome lahe idaosas asuvast akvatooriumist, samuti Kaliningradi oblastis asuvate Baltiiski ja Zelenogradski linnade lähistel.

Selleks on Venemaa muutnud punktide geograafilisi koordinaate, mida määravad lähtejooned, millest mõõdetakse Venemaa territoriaalmere ja sellega piirneva tsooni laiust piki rannikut ja saari.

Soome piiril kavatseb Venemaa valitsus kohandada koordinaate Jähi, Sommersi, Suursaare, Ruuskari, Väike Tütarsaare ja Vigrundi saarte piirkonnas, aga ka Narva jõe põhjasissepääsu neeme lähedal, selgub lisadokumendist. Leedu piiril vaadatakse üle Kura sääre piirkond, Tarani neeme alad ning sellest lõuna pool asuv neem ja samuti Wisła maasääre piirkond. 

Venemaa hinnangul ei vasta 1985. aastal kehtestatud geograafilised koordinaadid täielikult tänapäevasele geograafilisele olukorrale. Kaitseministeerium teeb ettepaneku osaliselt kehtetuks tunnistada 40 aastat vana Nõukogude Liidu Ministrite Nõukogu määruse, täpsemalt Läänemere lõiku, mis reguleeris Läänemere piire.

Tagasi üles