Iisrael võttis tagasi otsuse sulgeda Associated Pressi otsepilt Gazast

Copy
Iisraeli sideminister Shlomo Karhi.
Iisraeli sideminister Shlomo Karhi. Foto: Nir Alon / ZUMA / Scanpix

Iisrael võttis teisipäeval pärast Valge Maja mureavaldust tagasi oma otsuse sulgeda Associated Pressi otsepilt sõjast räsitud Gaza sektorist. USA uudisteagentuur oli sammu vastu teravalt protestinud.

Iisraeli sideministri Shlomo Karhi sõnul tühistas ta varasema korralduse, milles pandi AP-le süüks uue keelu rikkumist, mis keelas Gazast materjali edastamise Kataris asuvale satelliidikanalile Al Jazeera.

«Ma olen nüüd andnud korralduse operatsioon tühistada ja tagastada seadmed AP agentuurile,» ütles Karhi oma avalduses pärast seda, kui Valge Maja oli kutsunud Iisraeli üles seda sammu tagasi pöörama.

«Me oleme suhelnud otse Iisraeli valitsusega, et väljendada oma muret selle sammu pärast ja paluda neil see tagasi pöörata,» ütles varem Valge Maja pressiesindaja.

Karhi esialgses, tunde varem teisipäeval välja antud korralduses öeldi, et sideministeeriumi inspektorid «konfiskeerisid AP seadmed» kooskõlas seadusega vastavalt valitsuse korraldusele.

AP sõnul saabusid Iisraeli sideministeeriumi ametnikud ja konfiskeerisid riigi lõunaosas Sderoti linnas kaamera ja ülekandeseadmed. Agentuur taunis teravalt Iisraeli valitsuse tegevust otsepildi sulgemiseks, süüdistades teda uue välisringhäälinguseaduse «kuritarvitamises».

AP ütles oma uudises, et Al Jazeera on üks tuhandetest klientidest, kes saavad agentuurilt otseülekandeid.

Iisraeli opositsiooniliider Yair Lapid süüdistas valitsust, öeldes, et see «läks hulluks».

«See ei ole Al Jazeera, see on Ameerika meediaväljaanne, mis on võitnud 53 Pulitzeri auhinda,» kirjutas ta Xis.

Tagasi üles