Rootsi armeejuht: Läänemerd kontrollida ihkav Putin hoiab Gotlandil kahte silma peal (7)

Postimees
Copy
Rootsi kaitseväe juhtaja Micael Bydén mõne aasta eest Göteborgis.
Rootsi kaitseväe juhtaja Micael Bydén mõne aasta eest Göteborgis. Foto: Johan Ahlander / Reuters / Scanpix

Rootsi kaitseväe juhtaja Micael Bydéni sõnul ei jälgi Kreml strateegiliselt olulist Gotlandi saart mitte ainult teraselt, vaid hoiab sellel peal kahte silma korraga ning laiemalt on Venemaa juhi Vladimir Putini eesmärk kontrollida kogu Läänemerd.

«See, kes kontrollib Gotlandi saart, kontrollib Läänemerd. Praegu oleme nendeks meie. Me kaitseme Gotlandi ja saame vajadusel kasutada saart ka ründeoperatsioonideks,» lausus Bydén Saksamaa uudisvõrgustikule RND antud intervjuus. «Meil on suur huvi hoida mereteed avatuna ja kontrollida, mis toimub vee peal ja all. Gotlandilt saame aidata teistel NATO riikidel Läänemere ääres turvaliselt elada. Aga kui Putin tungib Gotlandile, saab ta NATO riike merelt ohustada. See oleks rahu ja stabiilsuse lõpp Põhjamaades ja Läänemere piirkonnas.»

Vastates ajakirjaniku küsimusele, kas Putin hoiab Gotlandil silma peal, ei kõhelnud Bydén: «Jah, ma olen kindel, et Putini hoiab isegi mõlemat silma Gotlandil peal. Putini eesmärk on saavutada kontroll Läänemere üle.»

Rootsi aremeejuhi sõnul jälgib Venemaa ilmselt kullipilguga ka Soomele kuuluvat neutraalset Ahvenamaa saarestikku.

Ta rõhutas intervjuus, et Venemaa jälgib hoolikalt, mis toimub Läänemere sisse- ja väljapääsu juures ning Putinile on kontroll Läänemere üle samavõrra oluline, kui on ülejäänud merd ümbritsevatele maadele selle avatud ja turvalisena hoidmine.

«Kui Venemaa võtab Läänemere enda kontrolli alla ja sulgeb selle, oleks sellel tohutu mõju meie elule – Rootsis ja kõigis teistes Läänemere-äärsetes riikides. Me ei tohi seda lubada. Läänemerest ei tohi saada Putini mänguväljakut, kus ta hirmutab NATO liikmeid,» lausus Bydén.

Samas möönis armeejuht, et kahe kuu kestel, mil Rootsi on kuulunud NATOsse, pole nad Venemaa varasemast rohkemaid provokatsioone täheldanud.

«Meie stsenaariumides eeldasime, et Venemaa näitab oma muskleid. Me ei oodanud aga sissetungi ja maaväeoperatsioone, vaid muid operatsioone, nagu desinformatsioon, laimukampaaniad ja küberrünnakud, ehk siis paljusid mittesõjalisi provokatsioone. Aga ma ütlen väga selgelt välja: Putin ei saa meid ähvardada. Ei siis ega ka praegu,» lisas Bydén RNDga rääkides.

Tagasi üles