KOMMENTAAR Peaprokuröri hinnangul ei ole Hamas ja Iisrael järginud sõjapidamise reegleid (1)

Rahvusvaheline Kriminaalkohus Haagis, Hollandis.
Rahvusvaheline Kriminaalkohus Haagis, Hollandis. Foto: JERRY LAMPEN

Rahvusvaheline Kriminaalkohus (ICC) on tegelenud Palestiinas toimuvaga alates aastast 2015. Hamasi jõhker rünnak Iisraeli vastu 7. oktoobril 2023 ja selle tõttu alanud relvakonflikt on protsessile hoogu juurde andnud.

Mõni päev tagasi teatas peaprokurör Karim Khan, et tal on põhjust uskuda, et Palestiinas ja Iisraelis on toime pandud inimsusvastaseid ja sõjakuritegusid (kahtlustusi ei ole genotsiidikuriteo kohta). Seetõttu kavatseb ta esitada taotlused vahistamismääruste saamiseks viie isiku suhtes Palestiina ja Iisraeli poolelt.

Hamasi juhile Gazas, Hamasi sõjalise tiiva juhile ja Hamasi poliitilise büroo juhile heidetakse ette hävitamist, mõrvamist, pantvangide võtmist, vägistamist ja seksuaalset vägivalda, piinamist, häbistavat ja alandavat kohtlemist jms. Iisraeli peaministrile ja kaitseministrile heidetakse ette tsiviilisikute näljutamist, suurte kannatuste tahtlikku põhjustamist, mõrvamist, tsiviilisikute tahtlikku ründamist, tagakiusamist jms. Kõiki isikuid kahtlustatakse kui kaastoimepanijaid ja tsiviil- või sõjalisi ülemaid.

Tagasi üles