HOIATUS! Vene eriteenistused plaanivad NATO riikides hübriidoperatsioone (3)

Copy
Vladimir Putin juhib kohtumist julgeolekunõukogu liikmetega, Moskvas, 11. aprillil 2024. a.
Vladimir Putin juhib kohtumist julgeolekunõukogu liikmetega, Moskvas, 11. aprillil 2024. a. Foto: Gavriil Grigorov/IMAGO/SCANPIX

Lääne ametiisikud hoiatavad, et Venemaa luureagentuurid kavatsevad suurendada sabotaaži ja muid hübriidoperatsioone NATO riikide vastu, teatas USA sõjauuringute instituut (ISW) 22. mai ettekandes.

«Norra politsei julgeolekuteenistus (PST) ja Norra luureteenistus (NIS) hoiatasid 22. mail Norra relvatarnijaid ja teisi Ukrainale sõjavarustuse tarnimisega seotud Norra organisatsioone suurenenud Venemaa sabotaaži ohu eest,» seisis raportis.

«PST vastuluure juht Inger Haugland ütles, et PST hoiatas Norra relvatarnijaid vajadusest olla kõrgendatud valmisolekus ning on varem hoiatanud, et Venemaa eriteenistused kavandavad Lääne-Norras, kus asuvad Norra laevastiku baasid ning nafta- ja gaasitaristu, sabotaaži.»

Haugland ütles, et Venemaa luureteenistused ei kasutanud Poolas, Saksamaal ja Ühendkuningriigis sabotaaži läbiviimiseks Venemaa kodanikke, vaid teisi isikuid.

Poola peaminister Donald Tusk ütles 20. mail, et Poola võimud vahistasid hiljuti üheksa inimest, keda kahtlustatakse Venemaa luureteenistuste ülesandel Poolas sabotaažis osalemises, ja esitasid neile süüdistuse.

21. mail hoiatas ta, et Venemaal on plaanis toimetada Aafrikast ebaseaduslikult EL-i riikidesse tuhandeid migrante ning rohkem kui 90 protsendil hiljuti Poolas kinni peetud migrantidest oli passis Venemaa viisa.

«Venemaa julgeolekuteenistused suurendavad tõenäoliselt sabotaažioperatsioone Euroopa riikides, et häirida USA uuendatud julgeolekuabi saabumist Ukrainasse, ning tõenäoliselt jätkavad hübriidoperatsioone, mille eesmärk on õhutada 2024. aasta juuni alguses toimuvate Euroopa Parlamendi valimiste eel Euroopas lahkarvamusi,» märkisid ISW analüütikud.

Tagasi üles