INTERVJUU Knesseti väliskomisjoni juht: Ukraina on Iraani jaoks harjutusväljak

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Yuli Edelstein osales Tallinnas Lennart Meri konverentsil.
Yuli Edelstein osales Tallinnas Lennart Meri konverentsil. Foto: Tairo Lutter

Me oleme globaalses sõjas, kus Venemaa ja Hamas istuvad samal teljel, ütleb Knesseti välis- ja kaitsekomisjoni juht Yuli Edelstein.

Praeguse Ukraina territooriumil sündinud ja Nõukogude sunnitöölaagris olnud Edelsteini sõnul oli mullune visiit Butšasse talle ränk ja meenus uuesti, kui ilmsiks tulid Hamasi sarnased kuritööd 7. oktoobril. Samu Iraani droone, mida Venemaa kasutab Ukraina vastu, oli Edelstein juba näinud Iisraelis.

Teil on juuri Ukrainas ja Venemaal, teil on vene õigeusku kuuluvaid pereliikmeid. Kuidas te näete sõda Ukrainas?

See on tragöödia.

Olen sündinud Tšernivtsis, mis asub Ukrainas, aga olnud ka osa Austria-Ungari impeeriumist ja Rumeeniast. Ma ei suutnud isegi ette kujutada, et võiksin seista silmitsi laiaulatusliku sõjaga Venemaa ja Ukraina vahel.

Tragöödia on ilmselge kõigile, kel on juuri endises Nõukogude Liidus, minu puhul Venemaal ja Ukrainas. Paljudes perekondades, rääkimata laiematest suguvõsadest, on nii venelasi kui ukrainlasi.

Kui kuulda, kui palju on vaenu ja viha, kui kohutavaid kuritegusid on Ukrainas toime pandud… Ma käisin Butšas Knesseti Iisraeli-Ukraina sõprusrühma juhina veidi rohkem kui aasta eest. Meil olid kohtumised president Volodõmõr Zelenskõiga, toonase kaitseministriga ja Ukraina parlamendis.

Visiit Butšasse ja seal juhtunu nägemine oli väga ränk kogemus. Pärast 7. oktoobrit tekkis meil ilmselgelt seos Hamasi sooritatud kuritegude, vägistamiste, laste tapmise ja muu sellisega. Ukraina sõda on raske isiklikul tasemel. Aga raske ka globaalsel tasemel.

Tagasi üles