JÄRELVAADATAV Stubb: ma ei taha spekuleerida sellega, kas Soome vägesid Ukrainasse saadetakse

Külli Kapper
, välisuudiste toimetaja
Copy
Soome president Alexander Stubb Vabaduse väljakul.
Soome president Alexander Stubb Vabaduse väljakul. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Soome ja Eesti presidendid tõdesid ühisel pressikonverentsil, et Venemaa poolt ELi välispiiri vastu sihitud hübriidrünnetest ei ole pääsu ka tulevikus.

Eesti president Alar Karis juhatas kahe presidendi kohtumise järel toimunud pressikonverentsi sisse, öeldes, et Eesti ja Soome vahelised suhted on väga head. «Mõistame maailma sarnaselt. Soome ühinemine NATOga lähendas meid veelgi,» ütles Karis.

Soome president Alexander Stubb tunnistas, et Eestil õnnestus Põhjamaadest kiiremini integreeruda täielikult lääne institutsioonidesse, nagu EL ja NATO, ent nüüd, pärast Soome ühinemist NATOga, ollakse taas ühel joonel. «Tänan Eestit toe Eest NATOga liitumisel,» sõnas Stubb.

Ühised seisukohad on presidentide sõnul Eestil ja Soomel NATO eesoleval tippkohtumisel, kus toetatakse Ukrainat, kelle abistamisele ollakse pühendunud nii siin- kui sealpool Soome lahte. «Ukraina vajab relvi ja moona,» kõlas pressikonverentsil. 

Teineteist lubati igati aidata võitluses Venemaa hübriidrünnete ja provokatsioonide vastu. «Pea tuleb hoida külm ja alati tuleb tegutseda, toetudes faktidele,» selgitas Stubb pressikonverentsil, vastates küsimustele Venemaa merepiiri liigutamise uudise ja Narva jõelt poide varastamise kohta. «Venemaa praktika on alati sarnane. Poide juhtum oli ette teada,» lisas Karis.

«Soome teeb otsuseid alati, arvestades hetkeolukorda, ja Soome relvajõudude saatmine Ukrainasse ei ole praegu asjakohane. Meie seisukoht ei ole siin muutunud. Ma ei hakka sellega spekuleerima,» sõnas Stubb vastusena ajakirjanike küsimusele Balti, Poola ja Soome väeüksuste saatmisest Ukrainasse.

«Hetkel ootab Ukraina relvastust. Üksuste saatmise küsimus on aga pidevalt õhus, sest see aitaks Ukrainal paisata rindele ka neid sõdureid, kes praegu näiteks tegelevad demineerimisega,» andis Karis teada. 

Soome riigipea arvates on Eesti ja Soome ühtekuuluvustunne väga suur. Soomes elab kümneid tuhandeid eestlasi ja Eestis elab tuhandeid soomlasi, tõdes Soome president, märkides, et ELi liikumisvabadused on just seetõttu nii põhimõtteliselt omased Eesti ja Soome vahelises suhtluses. 

Ühiselt ollakse valmis maadlema ka julgeolekuolukorrast tingitud ärevusega, mis inimestel paratamatult praegusel sõjaajal on. «Eesti ja Soome on turvalised riigid. Me oleme NATOs. Oleme vabad, avatud ja demokraatlikud ühiskonnad,» rõhutas Stubb. «Meie kaitsetahe on suur,» täiendas Karis. 

Soome riigipea Alexander Stubb koos abikaasa Suzanne Innes-Stubbiga on tänasest kolmapäevani riigivisiidil Eestis. Pärast kahe presidendi kohtumist Kadriorus andsid president Karis ja Stubb ühise pressikonverentsi.

Soome president Alexander Stubb külastab kolmepäevasel riigivisiidil Tallinna ja Tartut. Eile kohtus ta Tallinna Raekoja platsil Eesti rahvaga ning asetas pärja Vabadussõja võidusamba jalamile. Täna saab Stubb tartlastega kokku Tartu Raekoja platsil, kus linnapea Urmas Klaas teda vastu võtab.

Visiidi ajal pidas Soome riigipea nõu Riigikogu esimehe Lauri Hussari, peaminister Kaja Kallase, välisminister Margus Tsahkna ja Tallinna linnapea Jevgeni Ossinovskiga. Riigikogu liikmete ja Eesti rahva poole pöördus Stubb täiskogu ees asuvast kõnetoolist.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles