TERROR ÜHENDAB Venemaal küpseb plaan Talibani eemaldamiseks kurikuulsast nimekirjast

Copy
Talibani võitlejad Afganistanis.
Talibani võitlejad Afganistanis. Foto: OMER ABRAR / AFP / Scanpix

Venemaa välisministeerium ja justiitsministeerium andsid režiimi juhile Vladimir Putinile teada, et islamistliku äärmusrühmituse Taliban võiks välja arvata terroristlike organisatsioonide nimekirjast.

Ettepanekust andis riiklikule uudisteagentuurile TASS teada välisministeeriumi Aasia osakonna direktor Zamir Kabulov.

Tema sõnul on Venemaa suhtlus 2021. aastal Afganistanis võimule tulnud Talibani valitsusele muutunud palju lähedasemaks kui kolm aastat tagasi. Ta märkis, et Talibani keelatud organisatsioonide nimekirjast välja jättes oleks siiski ennatlik rääkida Talibani valitsuse tunnustamisest.

Talibani valitsuse tunnustamisest rääkides lisas Kabulov, et on teatud probleemid, millest tuleb üle saada ja mille järel Venemaa juhtkond teeb otsuse. Samas ei täpsustanud ta, mida ta täpsemalt silmas pidas.

Venemaa välisminister Sergei Lavrov kommenteeris hiljem, et riik peaks arvestama tegeliku olukorraga Afganistanis, kus riigivõimu on haaranud Taliban. Tema sõnul ei ole Venemaa enam riigi osas ükskõikne, vahendab Interfax. «ÜRO Julgeolekunõukogu ei kuulutanud Talibani terroristlikuks organisatsiooniks,» ütles Lavrov. «Kuid mis kõige tähtsam, Afganistan ei ole meie jaoks ükspuha ega ka meie liitlaste jaoks, eriti Kesk-Aasias,» rõhutas ta.

Jurist Dmitri Agranovski ütles TASSile, et Talibani eemaldamine terroriorganisatsioonide nimekirjast on võimalik ainult ülemkohtu otsusega.

Venemaa ülemkohus kuulutas 2003. aastal Talibani terroriorganisatsiooniks. Kohus märkis oma otsuses, et Taliban moodustati Afganistanis 1994. aastal äärmusliku islamiliikumisena, hoiab sidemeid Tšetšeenias tegutsevate illegaalsete relvarühmitustega ning kasutab oma tegevuses ka terrorimeetodeid.

Tagasi üles