HÜBRIIDSÕDA Poola hakkab piirama Vene diplomaatide liikumist riigis

Copy
Tuvid Venemaa välisministeeriumi ees Moskvas, 8. aprillil 2024. a.
Tuvid Venemaa välisministeeriumi ees Moskvas, 8. aprillil 2024. a. Foto: ALEXANDER NEMENOV/AFP/Scanpix

Poola hakkab piirama Vene diplomaatide liikumist riigis, ütles välisminister Radosław Sikorski täna, nimetades meedet vastuseks tema sõnul Moskva hübriidsõjale.

«Andsin just teada Poola otsusest seoses Venemaa osalusega hübriidsõjas Euroopa Liidu, sealhulgas Poola vastu – Vene diplomaatide liikumise piiramise meie riigis,» ütles Sikorski Brüsselis pärast kohtumist oma Euroopa kolleegidega.

Ministri sõnul ei luba uued meetmed Venemaa konsulaartöötajail lahkuda Varssavi ümbruskonnast, ent samas ei puuduta piirangud Venemaa suursaadikut Sergei Andrejevit.

Sikorski ütles, et Poola ei ole esimene riik, mis selliseid piiranguid kehtestab. Ta lisas, et loodab ka teisteltki riikidelt samasuguseid samme.

Teatele eelnes uudis, et Poola pidas kinni mitu inimest, keda kahtlustatakse sabotaažirünnakute planeerimises Venemaa julgeolekuteenistuste korraldusel.

Oma avalduses väljendas Sikorski lootust, et Venemaa võtab piiranguid kui «väga tõsist hoiatussignaali».

Vastuseks Varssavi otsusele ütles Andrejev, et Venemaa suursaatkonda pole veel meetmest ametlikult teavitatud ning et mingeid selgitusi pole ka jagatud asjaga seoses.

Venemaa teatas veidi hiljem, et kavatseb vastata Varssavi otsusele piirata Vene diplomaatide liikumist riigis ning märkis, et Poola kahetseb rängalt astutud sammu.

«Me uurime asja ja võtame tarvitusele vastumeetmed, et Poola tippjuhtkond, mis upub russofoobiasse, kahetseks rängalt neid viimaseid Vene-vastaseid samme,» vahendasid Vene uudisteagentuurid välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova sõnu.

Tagasi üles