INTERVJUU Jourová: Putinit ärritab see, kui palju ta peab kulutama eurooplaste ajupesule (1)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Euroopa Komisjoni asepresident Věra Jourová on veendunud, et Vene propaganda ei mõjuta Euroopa valijaid nii palju, et see võiks kuidagi ohtu seada selge toetuse Ukrainale.
Euroopa Komisjoni asepresident Věra Jourová on veendunud, et Vene propaganda ei mõjuta Euroopa valijaid nii palju, et see võiks kuidagi ohtu seada selge toetuse Ukrainale. Foto: Tairo Lutter

Enne Euroopa Parlamendi valimisi lendab kindlasti Kremlist meie inforuumi mõni viimase minuti propagandašrapnell, ütles usutluses Postimehele Euroopa Komisjoni väärtuste ja läbipaistvuse valdkonna asepresident Věra Jourová.

Tallinnas Lennart Meri konverentsil osalenud Jourová sõnul soovib Venemaa autoritaarne riigipea Vladimir Putin meelehitlikult kahandada ELis toetust Ukrainale, kuid kuna enam pole Euroopas peaaegu ühtegi poliitilist liidrit, kes tema telefonikõnedele vastaks, tuleb Kremlil kulutada suurt raha valijatele suunatud ajupesuks. Tšehhist pärit voliniku hinnangul see siiski vähem kui kahe nädala pärast toimuvatel valimistel Putinile soovitud tulemust ei too.

Mida ütleb hiljutine Slovakkia peaministri Robert Fico mõrvakatse Euroopa poliitilise õhkkonna kohta laiemalt ja ennekõike Slovakkias valitseva olukorra kohta?

On kolm asja, mida iga poliitik peaks selle kohutava tragöödia kohta ütlema: mõistma karmilt hukka vägivallateo, soovima härra Ficole kiiret paranemist ja kolmanda asjana, olgem vastutustundlikumad, meie loome temperatuuri Euroopas, meeleolu ühiskonnas.

Nii et peaksime olema hoolikad selle osas, mida ütleme, kuidas kasutame sõnu, kuidas asjadest räägime ning kuidas kirjeldame oma poliitilisi vastaseid. Sest agressioon ja vägivald ei tohiks kuuluda 21. sajandi ELis demokraatlike poliitikute tööriistakasti.

Tagasi üles