VIDEO Bangladeshis ja Indias ligi 40 elu nõudnud tsüklon on üks ajaloo hirmuäratavamaid

Copy
Tsükloni Remal küüsist pagevad inimesed Bangladeshis Khulnas.
Tsükloni Remal küüsist pagevad inimesed Bangladeshis Khulnas. Foto: Sun Nan / Xinhua / Chine Nouvelle / SIPA / Scanpix

Bangladeshi ilmaeksperdid teatasid täna kliimamuutusele osutades, et alates pühapäevast riigi rannikualasid laastanud ja ka naaberriigis Indias suurt kahju teinud tsüklon oli üks kiiremini tekkivaid ja kestvamaid tsükloneid, mida nad on kogenud.

«Maal rullunud kestuse poolest on see üks pikimaid riigi ajaloos,» ütles Bangladeshi riikliku meteoroloogiaosakonna direktor Azizur Rahman uudisteagentuurile AFP, lisades, et tsüklon räsis rannikualasid enam kui 36 tunni jooksul.

2009. aastal Bangladeshi tabanud tsüklon Aila kestis umbes 34 tundi.

Ägedate tormide ja lainetega pühapäeval Bangladeshi ja India rannikule jõudnud tsüklon Remal tõi kaasa vähemalt 38 inimese hukkumise kahes riigis ning hävitas tuhandeid maju, purustas meretõkkeid ja ujutas üle mõlema maa linnad.

Bangladeshis pühapäeva hilisõhtul maabunud tsüklon tõi kaasa enam kui 37 meetrini sekundis küündiva tuule, vahendas uudisteagentuur Reuters.

Bangladeshi vähemalt 17 ohvrist osa sai riigi katastroofihalduse juhi Mijanur Rahmani sõnul surma, kui nad olid teel varjupaika, viivitasid koju jäädes või kui nende majade seinad kokku varisesid. Osa ohvreid uppus tormis. «Inimesed jätavad tavaliselt oma karja ja kodu väga vastumeelselt maha, et minna tsükloni eest varjupaika,» ütles ta Reutersile. «Nad ootavad viimase hetkeni, mil on sageli liiga hilja.»

Naaberriigi India Mizorami osariigis sai kivimurrus võimsa tsükloni paduvihmast põhjustatud varingus surma 12 inimest, ütlesid osariigi valitsuse ametnikud täna. «Seni on leitud 12 surnukeha, otsime veel ülejäänuid,» ütles Aizawali piirkonna asevolinik Nazuk Kumar AFP-le.

Assami osariigis on saanud surma vähemalt üks inimene ja vihm jättis piirkonna elektrita. Lääne-Bengali osariigis on hukkunud aga vähemalt kaheksa inimest

Tsüklonid on viimastel aastakümnetel tihedalt asustatud rannikualaga Bangladeshis tapnud sadu tuhandeid inimesi. Sealjuures on supertormide arv kliimamuutuste mõjul kasvanud nii, et varasema keskmiselt ühe suurtormi asemel on neid nüüd aastas koguni kolm.

Tagasi üles