Helsingis tagastati raamatukokku 84 aastat laenutustähtaega ületanud romaan (1)

Copy
Helsingi keskraamatukogu Oodi.
Helsingi keskraamatukogu Oodi. Foto: Taavi Sepp

Helsingi keskraamatukogusse Oodisse toodi üleeile tagasi Arthur Conan Doyle’i romaan, mille laenutustähtaeg kukkus juba 84 aastat tagasi.

Õigupoolest pidanuks teos pealkirjaga «Pagulased» («The Refugees») jõudma raamatukogu riiulile tagasi juba 26. detsembril 1939. Nüüd, kui raamat lõpuks mõningase hilinemisega siiski Oodi fuajeesse tagastati, kirjutas raamatukogu juhtumist oma sotsiaalmeediakanalites.

«Aastakümneid hilinenult on meile varemgi raamatuid tagasi toodud, aga see on juba omaette liigas,» teatas Oodi Facebookis. «Raamat oli sir A. Conan Doyle’i «Põgenikud» ja laenutuskaardi põhjal oli halva mäluga laenutaja Pursimiehenkadult pärit ärimees. Alati parem hilja kui mitte kunagi!»

Oodi pressiesindaja Emma-Lotta Tynkkynen rõõmustas raamatu tagasisaamise üle. Ta rääkis Ylele, et teos jäeti Oodi infolauda, sest automaatseks tagastuseks mõeldud masinad polnud nõus nõnda pikalt kaotsis olnud raamatut vastu võtma.

Conan Doyle’i «Põgenikud» on 1893. aastal avaldatud ajalooline romaan, mille tegevus toimub 17. sajandi Prantsusmaal.

Oodi ei avalikustanud, kes 1930. aastatel laenutaud teose nüüd tagasi tuua otsustas.

«Raamat on üllatavalt heas seisukorras. Köide on terve ja suuremaid plekke pole. See on loetavas olukorras,» ütles Tynkkynen Ylele ja lisas, et selle tagastanud inimesele trahvi ei määratud.

Pressiesindaja sõnul tuuakse nii Oodisse kui teistesse raamatukogudesse ikka aeg-ajalt tagasi pikalt inimestele kätte jäänud raamatuid, kuid väga harva sedavõrd ammu laenutatud teoseid.

Tegemist pole siiski Soome laenutustähtaja ületamise rekordiga. 2015. aastal sai Helsingi Pukinmäki raamatukogu tagasi Sherlock Holmesi jutud – nendegi autor Arthur Conan Doyle –, mis oleks pidanud naasma raamatukoguriiulile tegelikult juba 87 aastat varem. 2016. aastal toodi aga Lääne-Soomes asuva Laihia linnaraamatukogusse teos, mille tagastamiskuupäev oli olnud 80 aastat varem.

Tagasi üles