Läti firma jäi telefonipettuse tõttu ilma miljonist eurost

Copy
Naine vaatab telefoniekraani.
Naine vaatab telefoniekraani. Foto: Weronika Peneshko / DPA / Scanpix

Interneti- ja telefonipettuste laine räsib Lätis lisaks eraisikutele ettevõtteid ning kõige markantsema juhtumi puhul suutsid kurikaelad ühe ettevõtte raamatupidajat ära kasutades petta välja korraga miljon eurot, vahendas Läti avalik-õiguslik televisioon.

Pangandusettevõtteid ühendav Läti Finantsliit hoiatas, et firmad on suuremas ohus kaotada petturitele korraga pirakamaid summasid, sest nende ülekandeliimiidid on suuremad kui eraisikutel, kirjutas LSM.

Miljoni euro kaotamise puhul langes firma raamatupidaja kirjelduste põhjal kõige klassikalisema telefonipettuse ohvriks ning teistest sarnastest juhtumitest eristab toimunut just kaotatud summa suurus.

Raha kaotanud firma nime ega juhtumi täpsemaid asjaolusid pole avaldatud.

Läti Finantsliit soovitas karmistada ülekannete tegemise reegleid. «Ettevõtted ja ka ettevõtte töötajad, kes on volitatud makseid tegema, peavad mõistma – see ei ole usaldamatuse küsimus, vaid rahalise turvalisuse küsimus. Sellisel juhul on pankadel ettevõtete jaoks olemas erinevad vahendid, et neid protsesse lihtsustada – volitatud isikutel on võimalik kehtestada madalamad piirmäärad,» soovitas Läti Finantsliidu nõunik Armands Onzuls.

Lisaks võiks ühenduse hinnangul kaaluda süsteemi, kus makseid oleks lubatud teha vaid ühelt kindlalt IP-aadressilt või oleks tarvis kahetasandilist maksekinnitust.

Tagasi üles