Washingtoni loomaaed saab Hiinalt kaks hiidpandat

Copy
Kaheaastane panda Qing Bao lendab peagi USAsse.
Kaheaastane panda Qing Bao lendab peagi USAsse. Foto: Roshan Patel/AP/SCANPIX

Hiina saadab aasta lõpuks USA pealinna Washingtoni loomaaiale taas kaks hiidpandat, teatasid esimene leedi Jill Biden ja ametnikud täna.

Pandapaar Bao Li ja Qing Bao saadetakse kümneaastase aretus- ja teaduskokkuleppe alusel, ütles loomaaed, nimetades seda ajalooliseks hetkeks, mis näitab, milline kasu on partnerlusest Pekingiga.

«Oleme taas põnevil laste pärast lähedalt ja kaugelt, kes saavad nautida hiidpandade hurmavaid ja lõbusaid seiklusi meie rahvusloomaaias,» kirjutas Biden sotsiaalmeedias.

Üllatuslik teadaanne märgib niinimetatud pandadiplomaatia uut ajajärku kahe suurriigi vahel.

Washingtoni ja Pekingi vaheliste pingete tasutal on Ühendriikidesse jäänud vaid käputäis ikoonilise staatusega must-valgeid karusid. Washingtoni loomaaiast lahkus kolm karu kuue kuu eest.

Hiina president Xi Jinping ütles mullu novembris pärast kohtumist USA kolleegi Joe Bideniga tippkohtumisel Californias, et tema riik võib saata uusi pandasid kui sõpruse saadikuid hiina ja ameerika rahvaste vahel.

Valge Maja teatel oleks neil hea meel näha Ühendriikides veelgi rohkem bambust krõmpsutavaid mõmmikuid.

Hiina on kasutanud niinimetatud pandadiplomaatiat alates 1972. aastast, kui esimesed loomad saadeti USA-sse samuti 1972. aastal kingitusena pärast toonase presidendi Richard Nixoni ajaloolist külaskäiku kommunistlikku suurriiki.

Pingestunud suhted võistlevate üliriikide vahel viimastel aastatel sundis Pekingit osa pandasid tagasi koju kutsuma.

Kõik kolm hiidpandat Smithsoniani riiklikus loomaaias Washingtonis – Mei Xiang ja Tian Tian, kes saabusid 2000. aastal, ning nende kolmeaastane karupoeg Xiao Qi Ji («väike ime») – lendasid mullu novembris kaubalennukiga tagasi Hiinasse.

Praegu Ühendriikides viibivad viimased pandad asuvad Atlanta loomaaias ning nemad peaksid kavakohaselt naasma Hiinasse hiljem sel aastal, kuigi Peking teatas veebruaris, et saadab uue paari hiidpandasid San Diego loomaaeda.

Kaks uustulnukat on mõlemad kahe aasta vanused ning sündisid kuuajalise vahega Hiina hiidpandade kaitse- ja uurimiskeskuses riigi kaguosa provintsis Sichuanis. Praegu elavad mõlemad veel samas provintsis, ehkki erinevates keskustes.

Isase pandakaru Bao Li nimi tähendab «aare» ja «energiline» ning emaslooma nimi Qing Bao tähendab «roheline» ja «aare». Enne loomaaeda jõudmist tuleb pandakarudel viibida veel 30 päeva karantiinis, kus asjatundjad nende tervist tähelepanelikult jälgivad.

Tagasi üles