Albaania välisminister: migrandi­lepe Itaaliaga on osa ELiga ühinemise ettevalmistustest

Copy
Albaania Euroopa ja välisasjade minister Igli Hasani Tallinnas Lennart Meri konverentsil.
Albaania Euroopa ja välisasjade minister Igli Hasani Tallinnas Lennart Meri konverentsil. Foto: Annika Haas/ICDS

Poolteist kümnendit tagasi ELiga liitumiseks taotluse esitanud Albaania näeb riigi Euroopa ja välisasjade ministri Igli Hasani sõnul ka mullu Itaaliaga sõlmitud kokkulepet Vahemerelt päästetud migrantide majutamiseks osana enda liikmestaatuseks valmis seadmisest.

Itaalia peaministri Giorgia Meloni ja tema Albaania kolleegi Edi Rama eelmise aasta novembris sõlmitud tehingu kohaselt ehitab Itaalia oma kulu ja kirjadega asüülitaotlusele vastust või väljasaatmist ootavate migrantide jaoks Albaaniasse keskused, kust võiks igal aastal käia läbi kuni 36 000 inimest, kelle varjupaigaotsust menetletakse kiirkorras. Keskused, mille territooriumil kehtivad plaani kohaselt Itaalia seadused, loodeti algselt käiku võtta tänavu kevadel, kuid päris nii kaugele ei ole veel jõutud.

Lennart Meri konverentsi ajal Postimehele antud usutluses ütles Hasani, et kokkuleppe rakendamine on jõudnud praeguseks lõppfaasi. «Mõlemad valitsused ja kahe riigi parlamendid on kiitnud heaks vajalikud dokumendid ja selle protokolliga seotud juriidilised ettevalmistused,» selgitas ta. «Eeldame, et keskusi hakatakse varsti ehitama.»

Tagasi üles