POSTIMEES UKRAINAS Ekspert: Ukraina toodab ise 10–15 protsenti vajalikest relvadest

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik, Kiiev
Copy
Ukraina suudab suure sõja tingimustes toota isegi üsna laial skaalal sõjavarustust, muu hulgas ka iseliikuvaid ratastel haubitsaid Bohdana, mille laskekaugus on üle 40 kilomeetri.
Ukraina suudab suure sõja tingimustes toota isegi üsna laial skaalal sõjavarustust, muu hulgas ka iseliikuvaid ratastel haubitsaid Bohdana, mille laskekaugus on üle 40 kilomeetri. Foto: SERHII NUZHNENKO/REUTERS/Scanpix

Oma ballistilist raketti arendav Ukraina relvatööstus suudab sõja ajal katta ainult väikese osa armee vajadustest ning pole eriti tõenäoline, et olukord kuigivõrd paraneks.

Sõjatööstus liigub Ukrainas maa alla, et kaitsta ennast selliste Venemaa raketirünnakute eest nagu jaanuari alguses Kiievis ja selle ümbruses. Siis tabas üks Vene armee kiiremaid ballistilisi rakette Kinžal ühte suurt sõjatehast töötava vahetuse ajal, hukkus kümneid töötajaid.

Pärast lääne relvaabi vähenemist sel talvel ja kevadel võttis Ukraina vähemalt sõnades selge suuna sellele, et arendada oma kaitsetööstust sõja tingimustes nii palju kui võimalik. Eriti laskemoonatööstust.

Tagasi üles