Paavst jälle pahandustes: Franciscus heitis preestritega kohtudes naistele ette klatšihimu

Copy
Paavst Franciscus kolmapäeval Vatikanis.
Paavst Franciscus kolmapäeval Vatikanis. Foto: Vatican Media / IPA / ZUMA Press / Scanpix

Kõigest mõni päev pärast seda, kui paavst Franciscus pidi vabandama geisid solvava sõnakasutuse eest, on katoliku kiriku pea sõnapruuk taas kära tekitamas: kohtudes Roomas rühma noorte preestritega olla paavst öelnud, et «klatš on naiste asi» ja andnud mõista, et meestel on tõeline sõnaõigus, sest nende jalas on püksid.

Kõnealune juhtum leidis väidetavalt aset eile, kui paavst Franciscus kohtus Roomas suletud uste taga rühma äsja ametisse pühitsetud preestritega, vahendas Vatikani uudistele pühendatud veebileht Il Silere Non Possum ja pisut hiljem ka mitmed teised Itaalia väljaanded.

87-aastane paavst olla noori hingesulaseid manitsenud mitte koguduses kedagi taga rääkima, lisades väidetavalt: «Kuulujuttude levitamine on naiste asi.» Samuti olevat kirikupea öelnud: «Meie kanname pükse, me peame ütlema asju.»

Il Silere Non Possumi direktor Marco Perfetti väitis, et veebilehel on helisalvestis jutuajamisest, mida jäädvustasid teadaolevalt mitu seal viibinud inimest. Samuti olla toimunut kinnitanud teised allikad. «Meil on salvestis paavstist seda ütlemas,» lisas ta.

Vatikan pole seni meedias ringlevaid väiteid kommenteerinud, vahendas The Guardian.

Avalikult on paavst rääkinud naistest soosivalt ja nimetanud naisi ka Vatikani tippametikohtadele. «Palvetagem, et naiste väärikust ja väärtust tunnustataks igas kultuuris ning et lõppeks diskrimineerimine, millega nad maailma eri paigus kokku puutuvad,» ütles Franciscus aprillis.

Selle nädala alguses kutsus paavst esile pahameele, kui selgus, et ta oli kohtumisel Itaalia piiskoppidega öelnud, et katoliku seminarides on juba liiga palju frociaggine't, mida võiks eesti keeled tõlkida kui piiderlikku õhkkonda. Hiljem palus kirikupea oma sõnakasutuse pärast vabandust.

Tagasi üles