Trumpi kriminaalkurjategijaks tunnistamine on ajalooline (25)

Copy
USA president Donald Trump pärast New Yorgi vandekohtu otsust, et ta on süüdi kõigis 34 talle esitatud süüdistuspunktis.
USA president Donald Trump pärast New Yorgi vandekohtu otsust, et ta on süüdi kõigis 34 talle esitatud süüdistuspunktis. Foto: JUSTIN LANE

Donald Trumpist sai esimene endine USA president, kes on mõistetud süüdi kuriteos.

Kautsjonita vabadusse lubatud 77-aastane Trump on nüüd kurjategija – see on ajalooline ja rabav esimene kord riigis, mille presidenti nimetatakse sageli maailma võimsaimaks.

New Yorgi vandekohus leidis, et Trump on süüdi kõigis 34 süüdistuspunktis: võltsis äridokumente, et tagastada oma advokaadile Michael Cohenile 130 000 USA dollarit, mille too omakorda maksis pornotäht Stormy Danielsile.

Danielsile, kelle kodanikunimi on Stephanie Clifford, maksti 2016. aasta presidendivalimiste eelõhtul raha selle eest, et ta ei avalikustaks 2006. aastal väidetavalt tema ja Trumpi vahel aset leidnud suguakti.

Prokuröridel õnnestus edukalt esitada väited, et vaikimisraha maksmine ja selle ebaseaduslik varjamine oli osa suuremast kuritööst, mille eesmärk oli hoida ära valijate informeerimine Trumpi käitumisest vahetult enne seda, kui ta pidi minema 2016. aasta presidendihääletusel vastakuti Hillary Clintoniga.

Protsessi käigus kirjeldas Daniels nende kohtumist pikalt. Võtmetunnistajaks oli ka Cohen. Trump on seda suguakti eitanud ja tema advokaadid väidavad, et Danielsile raha maksmine oli täiesti õiguspärane.

Tagasi üles