ÜLEVAADE Vene opositsionäärid on tihti imperialistid, fašistid ja koputajad (7)

Copy
Vitali Portnikov jutuhoos (paremal all). Teda seiravad Mark Feigin ja Julia Latõnina.
Vitali Portnikov jutuhoos (paremal all). Teda seiravad Mark Feigin ja Julia Latõnina. Foto: Kuvatõmmis videost.

Venemaa imperiaalsed narratiivid langevad sageli hämmastaval kombel kokku Vene oposotsioonimeelsete ajakirjanike ja poliitikute mõttekäikudega. Vaatleme seda Julia Latõnina ja Vitali Portnikovi rohket tähelepanu äratanud vestluse kaudu.

Venekeelses ukrainameelses Youtube’is lööb laineid eelmisel nädalal Mark Feigini kanali pikem vestlussaade, kus osalesid Vene opositsiooniline ajakirjanik «välisagent» Julia Latõnina ning juudi päritolu Ukraina ajakirjanik ja analüütik Vitali Portnikov.

Latõnina teeb otsa lahti, rääkides Harkivi kaubanduskeskust tabanud Venemaa rünnakust, kus hukkusid tsiviilisikud. Vene sõdureid pimestatakse propagandaga ja nad ei saa aru, et neid saadetakse tapma oma vendi, ukrainlasi. Samas ütleb Latõnina, et Ukraina vaatepunkt, mille järgi on kõik venelased «geneetilised imperialistid», ei too samuti midagi head.

Seejärel jõuab Latõnina oma põhilise teesini. «Ukraina ja Venemaa ehitasid selle impeeriumi koos,» ütleb ta. Järgnevad näited ajaloost. Venemaal on olnud suur hulk Ukraina päritolu riigitegelasi alates Tsaari-Venemaa tegelastest ning lõpetades Nõukogude Liidu juhtidega nagu Leonid Brežnev ja Nikolai Podgornõi. Ukrainlastel oli kogu aeg selline positsioon, mida ei saa vaadelda rõhumisena. Näiteks Austria-Ungari impeeriumis oli ukrainlasi valitsusasutustes vähem.

Portnikov vastab sellele kõigepealt, et mingist vendlusest ei saa juttu olla. Sellise vendlusega, mis on seotud rahvaste vägivaldse kokkusegamisega lihtsalt ei saa nõus olla.

Tagasi üles