Soome politsei kasutab rannas pidutsevate noorte peletamiseks Vivaldit ja Straussi (2)

Copy
Noored Hietaniemi rannas Helsingis. Foto on illustratiivne.
Noored Hietaniemi rannas Helsingis. Foto on illustratiivne. Foto: Jussi Nukari / Lehtikuva / AFP / Scanpix

Soome pealinna Helsingi lähistel asuva Espoo linna politsei kasutab rannast kooliaasta lõppu tähistavate noorukite eemale peletamiseks klassikalist muusikat.

Iseäralik meetod ei ole kasutusel aga esimest korda – viimaste aastate jooksul on Haukilahti rannas mängitud õhtuti kella 18.30 kuni 23.30 vahel kahest suurest kõlarist klassikalist muusikat, vahendab Yle.

Sel aastal on esitusloendis Richard Straussi «Ilusal sinisel Doonaul», Antonio Vivaldi «Neli aastaaega» ja Franz Schuberti «Ave Maria».

Uusimaa lääneosa politseiametniku Mikko Juvoneni sõnul kasutatakse taolist meedet ka mujal maailmas. Senimaani on täheldatud, et see töötab. «Mingil põhjusel ei meeldi noortele klassikaline muusika ja nad hoiduvad kohtadest, kus seda mängitakse,» märkis Juvonen.

Esimest korda kuus aastat tagasi katsetatud meetodit on nüüd kasutatud igal aastal. Peamine eesmärk on hoida pidutsevad noored eemal veest.

«Meile on parem, kui hoiame noored kuival maal. Samuti on peredel siin hommikuti hea ujumas käia, kui rand on puhas,» märkis Juvonen. Varem on Haukilahti olnud populaarne kooliõpilaste seas, kes tähistavad õppeaasta lõppu. Sageli on nendest järgi jäänud aga palju prügi ja klaasikilde.

Tagasi üles