VIDEO Ukraina võitleb Venemaa vastu ka Süürias (1)

Copy
Venemaa sõdurid Süürias 2022. aastal. Foto on illustratiivne.
Venemaa sõdurid Süürias 2022. aastal. Foto on illustratiivne. Foto: Delil Souleiman / AFP / Scanpix

Ukraina eriüksused on võtnud Süürias sihikule Venemaa palgasõdurid.

Väljaanne Kyiv Post vahendas Ukraina sõjaväeluure peavalitsuse allikatelt saadud videomaterjali, kus on näha tänavu märtsis Ukraina eriüksuslaste rühma Himik võitlemas koos Süüria opositsiooniliste jõududega Bashar al-Assadi režiimi toetavate Venemaa palgasõdurite vastu Süürias.

Aktiivne lahingtegevus käib riigi lõunaosas Golani kõrgendikel. Anonüümne sõjaväeluure allikas sõnas Kyiv Postile, et alates selle aasta algusest on Ukraina sõdurid aidanud Süüria mässulistel korraldada arvukaid rünnakuid piirkonnas asuvatele Vene sõjaväe rajatistele ja tugipunktidele, samuti nii jalgsi kui ka sõjaväeliste sõidukitega läbi viidavatele kolonnidele.

Vene sõjaväe positsioonide ründamiseks kasutatakse reaktiivgranaadiheitjaid ja suurtükiheitjaid Tarab; sõidukite ründamiseks juhtme või raadio teel juhitavaid isevalmistatud lõhkekehi.

Ukraina sõjaväeluure ülem Kõrõlo Budanov on varem tõotanud hävitada kõik Venemaa sõjakurjategijad igal pool maailmas, hoolimata nende asukohast.

Alates 2015. aastast asub Süürias tuhandeid Vene sõjaväelasi, kes aitavad režiimi juhil Bashar al-Assadil võidelda mitmesuguste opositsioonirühmitustega. Küll aga on sealsed Vene sõdurid muutunud haavatavamaks, kuna 2022. aasta sügisel viis Venemaa osa vägedest ja varustusest Ukraina rindele.

Samas on Venemaa loonud Süürias mitmeid värbamiskeskusi palgasõdurite saatmiseks Ukrainasse. Üks neist asub Venemaa hallatavas Khmeimimi lennubaasis. Seal väljastatakse palgasõduritele Vene passe ja arvatakse Vene sõjaväe koosseisu.

Lisaks Süüriale võitlevad Ukraina eriüksused Vene palgasõdurite vastu ka Sudaanis.

Tagasi üles