POSTIMEES RIIAS Läti peaministripartei üritab eurovalimistel häbiplekke maha pesta

Copy
Skandaalidest räsitud erakonnaliitu Uus Ühtsus üritab hävingust päästa Valdis Dombrovskis.
Skandaalidest räsitud erakonnaliitu Uus Ühtsus üritab hävingust päästa Valdis Dombrovskis. Foto: Evija Trifanova/LETA/Scanpix

Läti suurim võimuerakond Uus Ühtsus läheb Euroopa Parlamendi valimistele vastu seisus, kus parteid viimase aasta jooksul tabanud skandaalid on kukutanud ta populaarsuselt teiseks.

Kui varem on eurovalimised osutunud erakonnale edukaks, siis tänavu võib oodata teatud määral läbikukkumist: üheksast mandaadist saab Uus Ühtsus suure õnnestumise korral kaks.

Suurima pleki Uue Ühtsuse mainele tekitas erakonna esimees Krišjānis Kariņš, kes peaministrina laristas eralendudega üle poole miljoni euro. Läti avalikkuses puhkes möödunud sügisel suur skandaal, mis on jätnud staažika poliitiku renomeele väga tugeva jälje. Nüüd on aga küsimus selles, kas Uue Ühtsuse valijad on selja pööranud kogu erakonnale.

«Mu automehaanik ütles mulle üsna pea pärast skandaali puhkemist, et nüüd ta ei tea, kelle poolt hääletada. Kui teda kaks kuud hiljem nägin, siis ütles, et niikuinii pole kedagi teist valida, tõmban siis Kariņši nime maha ja hääletan ikka nende [Uus Ühtsus] poolt,» iseloomustas usutluses Postimehele Läti nädalaajakirja Ir ajakirjanik Aivars Ozoliņš kaasmaalaste hoiakut pärast seda, kui ilmnes, et Kariņš kasutas valitsusjuhina poole miljoni euro ulatuses eralende.

Tagasi üles