MÜSTEERIUM Kaks meest ületasid Soome idapiiri, üks jäi kadunuks

Copy
Soome piirivalvurid tööhoos, 5. juunil 2024. a.
Soome piirivalvurid tööhoos, 5. juunil 2024. a. Foto: Jarno Artika/IMAGO/SCANPIX

Kagu-Soome piirivalvepiirkonnas tuli mais päevavalgele kaks juhtumit, kus inimesed ületasid loata maismaapiiri liikudes Soomest Venemaale.

Esimene intsident toimus mai alguses Imatral Räikköläs. Piirivalve sõnul ületas Soome kodanik Venemaa ja Soome vahelise piiri, kuid tuli kohe tagasi, vahendas Soome rahvusringhääling Yle.

Tegemist oli ebaseadusliku maismaad pidi toimunud piiriületusega, mis on Soomes kuritegu. Alustatud on juurdlus ja kui tuvastatakse tahtlik või ka hooletusest tingitud piiririkkumine, määratakse karistuseks vastava suurusega trahv.

Teine isik läks Soomest Venemaale maikuu viimasel päeval Lappeenrantas Vainikkalas ja pole siiamaani saanud endast ise märku anda ega kodumaale naasta.

Venelased võtsid ta ilmselt kohe kinni, selgitas Ylele asjaga tegeleva uurimise juht, Kagu-Soome piirivalveleitnant Matti Rantanen.

Tolle ebaseadusliku piiriületaja kohta tuligi Soome poolele info juba Venemaa ametivõimudelt ja viitega, et seda juhtumit menetletakse nüüd Venemaa bürokraatias.

Soome piirivalve andmetel üritatakse küll saada Soomest lahkunud mehe kohta Ukrainas sõdivalt idanaabrilt infot, kasvõi tema staatuse või eesoleva kohtumenetluse kohta, ent seni pole vastuseid tulnud.

Yle sõnul võibki jääda nii, et Venemaa ei kommenteeri ega ütle rohkem asja kohta midagi. Selliseid omavolilisi piiriületusi Soomest Venemaale idapiiri valvavad piirivalvurid ikka aeg-ajalt täheldavad, viitas Yle.

Seda enam, et kõik piiripunktid Soome ja Venemaa vahel on praegu suletud, välja arvatud Vainikkala piiriületuskoht. Suletud on piir olnud juba ligi pool aastat.

Lisaks Venemaa suunas piiri ületanud meestele jõudis mais Soome ka üks võltsitud elamislubadega Iraagi perekond, kes saabus Itaaliast Bergamost Lappeenranta lennujaama. Perekonnas oli neli liiget ja nad taotlesid Soomes varjupaika.

Yle andmetel alustati võltsitud dokumentide järgi smugeldajate marsruudi jälitamist, mis võimaldaks Iraagi perekonnaga sarnaste juhtumite ennetamist tulevikus.

«Püüame jälile saada, kas keegi valmistab selliseid võltsdokumente Euroopas või tehakse neid mujal,» ütles Rantanen Ylele.

Tagasi üles