KOMMENTAAR Peaks Venemaa kaotama (11)

Copy
Vene režiimi juht Vladimir Putin ja Hiina president Xi Jinping.
Vene režiimi juht Vladimir Putin ja Hiina president Xi Jinping. Foto: Sputnik / Sergei Guneev / Pool via REUTERS / File Photo

Lääs näikse kartvat Venemaa kaotust sõjas Ukraina vastu rohkem kui Venemaa võitu. Samas tegelikult peaks me mõtlema ja tegutsema risti vastupidiselt. Sest kui Venemaa võidab, saavad asjad ainult hullemaks minna, Venemaa kaotuse korral on aga vähemalt mõneks ajaks lootust olukorra leevenemiseks.

Olukord meenutab väga NSVLi lagunemise eelset aega, kui Läänt kammitses hirm Nõukogude impeeriumi lagunemise ees, ning piltlikult öeldes veel viis minutit enne selle juhtumist käisid lääneriikide emissarid lahkuda soovijaid rahustamas sõnadega: «Ärge kõigutage paati!».

Eks mõneti on arusaadav, et soov leppida teadaoleva kurjaga on suurem kui valmidus seista silmitsi tundmatuse ja võimaliku uutmoodi kurjaga. Väga tinglikult võib seda isegi Stockholmi sündroomiks nimetada, kus pantvang hakkab enda vangistajat kaitsma, sest see on tema jaoks muutunud omamoodi stabiilsuse sümboliks.

Tagasi üles