Poola ajakirjanik: jutud kaitsevolinik Sikorskist võivad olla lääne pettemanööver (1)

Poola ajakirjanik usub, et Radosław Sikorski nime võisid kaitsevoliniku kohale «lekitada» Lääne-Euroopa suurriikide esindajad eesmärgiga kõrvaldada mõjukas idaeurooplane konkurentsist.
Poola ajakirjanik usub, et Radosław Sikorski nime võisid kaitsevoliniku kohale «lekitada» Lääne-Euroopa suurriikide esindajad eesmärgiga kõrvaldada mõjukas idaeurooplane konkurentsist. Foto: ALBERT ZAWADA

Kui mõne Euroopa riigi praeguse voliniku jätkamine või uue komisjoni läkitatava inimese nimi on juba mitu kuud teada, siis sügisel võimuparteid vahetanud Poolas pilt selge veel pole.

Riigi suurima levikuga ajalehe Gazeta Wyborza ajakirjaniku Bartosz Wieliński sõnul veel ei teata, kellest Poola järgmine volinik saab. «Aga see ei saa olema [Poola välisminister] Radosław Sikorski,» on Wieliński veendunud.

Jutt Sikorskist kui volinikukandidaadist pärineb sageli Brüsseli kuulujutte vahendavast Politico portaalist. Seal pakuti, et poolakas pürgib kaitsevoliniku kohale. Praeguses Euroopa Komisjonis seda portfelli pole, kuid Ursula von der Leyen on lubanud kaitsevoliniku koha tekitada juhul, kui saab pärast europarlamendi valimisi mandaadi teiseks ametiajaks.

Wieliński pakub, et Sikorski nime käisid välja jõud, kes soovisid ta kaitsevoliniku kohal välistada.

Tagasi üles