Lääne riigijuhid meenutavad Normandia dessanti koos Zelenskõiga (1)

Copy
Normandia dessandi mälestusüritus USAs 6. juunil 2024. a.
Normandia dessandi mälestusüritus USAs 6. juunil 2024. a. Foto: Jeremias Gonzalez / AP / Scanpix

Lääne riigijuhid meenutavad täna 1944. aasta Teise maailmasõja Normandia dessanti Põhja-Prantsusmaal, kust algas Euroopa vabastamine natsiokupatsioonist.

80 aasta möödumine Normandia dessandist osutab samuti praegu Euroopas juba üle kahe aasta rulluvale sõjale, mille põhjustas Venemaa sissetung Ukrainasse.

Prantsuse president Emmanuel Macron võõrustab USA liidrit Joe Bideni, Ühendkuningriigi kuningat Charles III ja Kanada peaministrit Justin Trudeaud, kes esindavad liitlasvägesid, kelle sõdurid andsid oma elu Normandia rannikule maandumisel 6. juunil 1944.

Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi ühinemine Lääne liidritega Normandias toimuval tseremoonial annab sellele aga sümboolse tähenduse.

Ühtegi Venemaa esindajat pole kutsutud, ehkki Nõukogude Liidul oli natsismi võitmisel Teises maailmasõjas otsustav roll. See kõrvalejätmine rõhutab Venemaa paariastaatust nüüdismaailmas.

Mälestustseremoonia kõige auväärsemad külalised on ellujäänud veteranid. Neid on oodata umbes 200, kuid see arv väheneb igal aastal, sest enamik neist on vähemalt 90ndate eluaastate lõpus ning mõned on vanemad kui 100-aastased.

Tegemist võib olla Normandia dessandi viimase juubeliaastapäevaga, kus veteranid on veel kohal.

Tagasi üles