TAPMISKATSE JÄREL Slovakkia peaminister tegi suu lahti

Copy
Slovakkia peaminister Robert Fico 5. juulil 2024. a.
Slovakkia peaminister Robert Fico 5. juulil 2024. a. Foto: DAVID GANNON / SCANPIX

Slovakkia peaminister Robert Fico tegi kolmapäeval esimese videopostituse pärast atentaadikatset läinud kuul.

Facebooki postitatud videos ütles Fico, et andestas ründajale, kes tulistas teda lähedalt neli korda, ning et ta naaseb järk-järgult oma tööülesannete juurde hiljem sel kuul, vahendas AFP.

Teda tabanud rünnakus on peaminister Fico sõnul süüdi liberaalne opositsioon ja valitsuse vastu meelestatud meedia. Kriitiline oli Bratislavas kodus ülesvõetud videos Fico ka lääne vabakonna suhtes, kes tema arvates külvab viha. Sellest vihast kantuna tapmise katse tehti, sõnas Fico.

Kuigi peaminister andestab tulistajale, nimetas ta teda selgelt opositsioonipoolseks ründajaks, kirjeldas BBC. See mees oli kurjuse ja poliitilise vihkamise sõnumitooja, lausus Fico, lisades, et see näitab, kui frustreeritud ja ebaõnnestunud on poliitiline opositsioon.

BBC rõhutab samas, et poliitiline opositsioon mõistis kohe ja selgelt atentaadikatse hukka. Robert Ficot tulistanud 71-aastane kirjanik Juraj Cintula on vahi all ja teda ootab eluaegne vanglakaristus. Tal oli seaduslik relv, ent tema mõrvakatse ajendid on seni jäänud avalikkuse eest varju. 

Slovakkia peaminister Robert Fico sai raskelt haavata 15. mai pärastlõunal pealinnast Bratislavast umbes 150 kilomeetri kaugusel kirdes asuvas Handlová linnas valitsuse sisevisiidi ajal.

Vahetult tapmise katse järel sõnas AFP-le poliitanalüütik Grigorij Meseznikov, et Slovakkias pole varem olnud rünnakut ühegi ministri ega peaministri vastu.

Rünnak toimus vahetult pärast seda, kui sisevisiidil viibinud valitsuse esindajad saabusid kohalikus kultuurikeskuses peetud nõupidamise järel õue rahvast tervitama. Korrakaitsjad võtsid kurjategija kohe sündmuskohal kinni.

Peaministrit tulistati pealtnägijate andmetel kätesse, jalgadesse ja kõhtu. Fico viibis mitu päeva kriitilises seisus haiglas, kus talle tehti Slovakkia meedia andmeil mitu operatsiooni. 

Tagasi üles