PILTUUDIS Normandia dessandi 80. aastapäeval tõmmati paralleele sõjaga Ukrainas

Copy
Teise maailmasõja veterane tulid Normandias Courseulles-sur-meri lähistel peetud tseremooniale tervitama ka Prantsusmaa peaminister Gabriel Attal (vasakult), Kanada peaminister Justin Trudeau ja Walesi prints William.
Teise maailmasõja veterane tulid Normandias Courseulles-sur-meri lähistel peetud tseremooniale tervitama ka Prantsusmaa peaminister Gabriel Attal (vasakult), Kanada peaminister Justin Trudeau ja Walesi prints William. Foto: Lou Benoist/Pool/AFP/Scanpix

Prantsusmaa president Emmanuel Macron võõrustas Põhja-Prantsusmaal Normandia dessandi 80. aastapäeva puhul sõjaveterane ning liitlasvägesid esindanud riigijuhte.

Kohal olid nii USA president Joe Biden, Ühendkuningriigi kuningas Charles III kui ka Kanada peaminister Justin Trudeau. Venemaa režiimi juht Vladimir Putin agressioonisõja tõttu Ukrainas kutset üritusele ei saanud. Lääneriikide juhtidega ühines hiljem Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.

Nii Prantsusmaa korraldatud suurel mälestustseremoonial kui hilisematel üritustel USA, Briti ja Kanada sõjaväekalmistutel osales kokku ligi 200 sõjaveterani. Neist suurima osa moodustasid Ameerika Ühendriikide veteranid, kes pälvisid Prantsusmaa kõrgeima autasu Auleegioni ordeni (Légion d’honneur).

Tagasi üles