Macron: instruktorite saatmine Ukrainasse on legitiimne meede (2)

Copy
Prantsusmaa president Emmanuel Macron ja Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ühisel pressikonverestsil Pariisis 7. juunil 2024. aastal.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron ja Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ühisel pressikonverestsil Pariisis 7. juunil 2024. aastal. Foto: YOAN VALAT/POOL/AFP/Scanpix

Välismaiste sõjaväeinstruktorite saatmine Ukrainasse on legitiimne meede, mitte eskalatsioon, vahendas portaal Unian eile Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni sõnu ühisel pressikonverentsil Ukraina riigipea Volodõmõr Zelenskõiga.

Macroni sõnul tõstatati küsimus instruktorite Ukrainasse saatmisest juba 26. veebruari kohtumisel.

«President Zelenskõi ja tema kaitseminister väljendasid selgelt, et Ukraina mobiliseerib täna palju rohkem inimesi ja neid on vaja välja õpetada. Kümneid tuhandeid uusi sõdureid. Ja seda on tõhusam ja praktilisem teha Ukraina territooriumil. See on seaduslik meede,» ütles ta.

Macron rõhutas, et Prantsusmaa ei sõdi Venemaaga ega taha eskalatsiooni, vaid tahab teha kõik endast oleneva, et aidata Ukrainal end kaitsta.

«See tähendab Ukraina suveräänsuse tunnistamist tema territooriumil. Miks me peaksime alluma Venemaale, kes võib otsustada, kas meil on või ei ole õigus saata, ettevõtteid, tehnikat või instruktoreid? Me ei nõustu nende punaste joontega,» rääkis Macron.

Ta lisas, et instruktoreid ei saada Ukrainasse üksnes Prantsusmaa, vaid selles koalitsioonis osalemiseks on andnud nõusoleku paljud partnerid.

Macron ütles ka, et lisaks sõjalisele koostööle toetatakse Ukrainat ka ülesehitustöödes.

Tagasi üles