BRÜSSELI VAATED Belgia paremradikaalide sooküsimus ja kommunistide rüppe kippuvad roheliste valijad

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Euroopa Parlamendis töötav Belgia kristlik demokraat Michiel Petitjean pelgab paremradikaale nende seksistliku ja homofoobse suhtumise pärast.
Euroopa Parlamendis töötav Belgia kristlik demokraat Michiel Petitjean pelgab paremradikaale nende seksistliku ja homofoobse suhtumise pärast. Foto: Alessio Pisano

Viis aastat tagasi Euroopa kõrgeima valimisosalusega uhkustanud Belgias käis toona hääletamas 88,47 protsenti kõigist, kel selleks õigus. Või mis õigus, belglastele on valimas käimine kohustuslik.

Europarlamendis paremtsentrit ühendava Euroopa Rahvapartei (EPP) fraktsiooni heaks töötav belglane Michiel Petitjean ütleb esimese hoobiga, et ta ei tea kedagi, kes oleks kunagi hääletama jätnud. «Kuigi sa tegelikult ei saa trahvi, kui valimata jätad. Mulle tundub, et inimesed käivad valimas harjumusest,» lisab ta sinna juurde.

Flandria pool Belgiast katsetab tänavu esimest korda varianti, kus valimised polegi kohustuslikud. «Näis, mis seal juhtub, aga ma ei usu, et sellel suurt mõju olema saab,» prognoosib ta.

Tagasi üles