Scholzi kõneisik: Saksamaal ei tule ennetähtaegseid valimisi

Copy
Sotsiaaldemokraatide eurovalimiste plakat Berliinis 10. juunil 2024. a.
Sotsiaaldemokraatide eurovalimiste plakat Berliinis 10. juunil 2024. a. Foto: Annegret Hilse / Reuters / Scanpix

Saksamaa ei järgi Prantsusmaa eeskuju ega korralda ennetähtaegseid parlamendivalimisi, kuigi kõik kolm valitsuskoalitsiooni erakonda said europarlamendi valimistel kehva tulemuse, ütles täna kantsler Olaf Scholzi kõneisik.

«Korralised valimised on järgmise aasta sügisel. Seda me plaanimegi teha,» ütles Steffen Hebestreit pressikonverentsil.

Scholzi koalitsioon sai europarlamendi valimistel rängalt lüüa, esialgsete valimistulemuste põhjal jäid kõik kolm koalitsioonierakonda konservatiividele ja paremäärmuslastele alla.

Scholzi sotsiaaldemokraatide (SPD) toetus oli 14 protsendiga kõigi aegade madalam. SPD jäi alla nii kristlikele demokraatidele (CDU-CSU), keda toetas 30 protsenti valijaist, kui ka paremäärmuslikule erakonnale Alternatiiv Saksamaale (AfD), kes kogus umbes 16 protsenti häältest.

Roheliste toetuseks jäi 12 protsenti ja liberaalsel FDP-l viis protsenti.

Opositsioonierakonnad kutsusid pärast valimistulemuste selgumist Scholzi võtma eeskuju Prantsuse presidendist Emmanuel Macronist ja kuulutama välja ennetähtaegsed valimised.

AfD juht Alice Weidel ütles, et Saksamaa «hääletas kantsleri ja valitsuse maha».

«Nüüd on Scholzil jäänud vaid üks ülesanne – avada tee uutele valimistele, selle asemel et valitseda vastu valdava osa elanikkonna soovi veel üks aasta,» kirjutas Weidel sotsiaalmeediaplatvormil X.

Konservatiivide juht Baieris Markus Söder kutsus samuti korraldama valimisi nii kiiresti kui võimalik.

«Kolmepoolsel koalitsioonil ei ole enam rahva toetust,» ütles Söder ringhäälingule RTL ning kutsus Saksamaad järgima Prantsusmaa eeskuju.

Tagasi üles